Ulkoministeri Haavisto: Suomen ja Ruotsin Nato-päätökset voivat tapahtua samoina päivinä

Ulkoministeri Haavisto: Suomen ja Ruotsin Nato-päätökset voivat tapahtua samoina päivinä 10:30
Ulkoministeri Haavisto vastasi toimittajien kysymyksiin Nato-prosessista – katso video!

Suomen ja Ruotsin mahdolliset Nato-jäsenhakemuspäätökset voivat ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan ajoittua samoille päiville tai ainakin samalle viikolle.

Sekä Suomen että Ruotsin Nato-prosesseista ja etenkin niiden aikatauluista on ollut tänään ja eilen lukuisia uutisia.

Tarkkoja päiviä esimerkiksi siitä, koska mahdollisia päätöksiä tehdään, ei ulkoministeri Haaviston mukaan ole.

– On mahdollista, että liittymiseen liittyvät päätökset, mikäli sellaisia tehdään, ajoittuvat samoille päiville tai ainakin samalle viikolle, Haavisto sanoi.

Minkäänlaista sopimusta Suomen ja Ruotsin yhtäaikaisesta etenemisestä ei ole, mutta kumpikin maa toki pitää toisensa jatkuvasti tietoisena omien pohdintojensa etenemisestä.

Haavistolta kysyttiin esimerkiksi sitä, voiko Suomen ja Ruotsin yhteinen Nato-taival alkaa, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistön vierailee Ruotsin kuninkaan luona 17.–18. toukokuuta.

– Ei voi oikein kiirehtiä tapahtumien edelle. Totta kai sillä on iso symbolinen merkitys näinä epävarmoina aikoina, että tasavallan presidentti tapaa Ruotsin kuninkaan.

"En ole huomannut mitään jarrutusta"

Suomen hallituksella alkaa Haaviston mukaan jo olla tekninen valmius päättää Nato-hakemuksen jättämisestä, jos tähän ratkaisuun päädytään. 

Ulkoministeri Haavisto painotti kuitenkin toimittajille eduskunnassa, että eduskunnalle ja puolueille, käytännössä ainakin SDP:lle, on annettava aikansa muodostaa Nato-kantansa.

– Muuten ollaan valmiita etenemään niin nopeasti kuin on tarvis, Haavisto muotoili.

Ruotsalaislehti Dagens Nyheter julkaisi eilen tietoja, joiden mukaan Suomi on hidastanut omaa Nato-prosessiaan, jotta Ruotsi pysyisi kelkassa mukana.

– Suomessa en ole huomannut mitään jarrutusta, Haavisto kommentoi tietoja.

Onko Suomella lupauksia turvatakuista?

Aftonbladet puolestaan kertoi omiin lähteisiinsä vedoten Ruotsin saaneen mahdollisen Nato-hakemusprosessin ajaksi turvatakuut Isolta-Britannialta ja Yhdysvalloilta.

Ulkoministeri Haavisto ei kertonut yksityiskohtia siitä, minkälaisia keskusteluja Suomi on turvatakuista Nato-maiden kanssa käynyt.

– On varmasti hyvä säilyttää nämä asiat siihen pisteeseen jos ja kun eduskunnassa tullaan tuloksiin.

Ulkoministeriltä kysyttiin, onko Suomi saanut konkreettisia lupauksia turvatakuista. Haavisto ei kieltänyt eikä myöntänyt.

– Suomi käy näistä keskustelua ja maat itse ilmoittavat omat näkökantansa. En halua näissä mennä tapahtumien edelle.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) toivoi Etelä-Suomen Sanomien mukaan sunnuntaina Ahvenanmaan tekevän aloitteen puolustusvoimien sotilaiden sijoittamisesta saarelle. Ahvenanmaan maakuntaneuvos kertoi eilen MTV Uutisille, ettei tällaista aloitetta ole luvassa.

Ministeri Haavisto vakuutti "hallituksen puolesta", että minkäänlaisia suunnitelmia Ahvenanmaan demilitarisaation päättämisestä ei ole.

Lue myös:

    Uusimmat