Miten suojautua tv-palolta?

Suomessa syttyy vuosittain noin 200 televisiopaloa. Keskeinen syy on tekninen vika, mutta sen aiheuttaa usein television huono kohtelu ja väärä sijoitus. Johtaja Veli-Pekka Nurmi, Turvatekniikan keskus (Tukes):

"Usein estetään vapaa ilmankierto, jota televisio tarvitsee jäähtyäkseen, tai jossain vaiheessa sitä kolautellaan - esimerkiksi muuton yhteydessä. Kukkia kasteltaessa saatetaan loiskauttaa vettä laitteen sisään, mikä on hyvin kohtalokasta. Televisio on elektroniikkalaitteena varsin herkkä kovakouraiselle kohtelulle.

Idioottivarmoja teknisiä laitteista ei ole olemassakaan. Television palosuojauksella saadaan aikaan sellainen televisio, että se voi kyllä kärähtää muttei sytyttää huoneistopaloa. Se tarkoittaa sitä, että erityisesti television kuorimateriaali on valmistettu sellaisesta muovista, joka ei edistä palamista juuri ollenkaan."

Suomessa televisiolta ei vaadita palosuojausta. Miksi?

"Se on hyvä kysymys! Oikea vastaus on se, että tähän ei ole löytynyt riittävää konsensusta On kovin monen tekijän summa, kuinka sellaiset vaatimukset muodostettaisiin."

Palosuojatun television tunnistaminen on käytännössä mahdotonta. Materiaaleista sitä ei voi päätellä, eikä myöskään ole olemassa sellaisia tunnuksia tai merkkejä, joista voisi nähdä, että jokin televisio on palosuojattu ja joku toinen ei. Parhaaksi keinoksi jää keskustella myyjän kanssa ja kertoa hänelle, että haluaa ostaa paloturvallisen television

Vaaran merkit sen sijaan voi tunnistaa käytössä olevasta televisiosta: vaaravyöhykkeessä on laite, joka on alkanut temppuilla. "Voidaan sanoa, että jos televisio on täysin kunnossa niin ne on hyvin turvallinen käyttää. Jos sen kuvassa tai äänessä ilmenee jotain yllättävää vikaa - esimerkiksi lyhyitä katkoksia - niin asia pitäisi ottaa vakavasti ja viedä se huoltoon."

Ongelmia voi ehkäistä etukäteen tutustumalla huolellisesti laitteen ohjekirjaan, käsittelemällä sitä varovasti ja sijoittamalla se oikein: mieluiten vapaasti omalle jalustalleen ja jättämällä väljästi tilaa sen ympärille. Kannattaa myös sopia perheen kanssa etukäteen siitä, kuinka palon sattuessa tulee menetellä. Jokaisessa taloudessa olisi syytä olla ainakin sammutuspeite. Käsisammutin on oivallinen laite, mutta sen käyttöä pitää harjoitella ennakolta.

Lisätietoja: www.tukes.fi

Lue myös:

    Uusimmat