Tämä on koronarokotetilanne Suomessa juuri nyt – "Kun myyntilupa on tullut, rokotteet luultavasti saadaan maahan hyvin nopeasti"

Uutisaamu COREEN LIVE
Milloin koronarokotukset saadaan Suomessa käyntiin? Katso tiedotustilaisuus suorana kello 10.30 alkaen!

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) järjesti tänään tilannekatsauksen, jossa kerrottiin koronaepidemian ja rokotekehityksen tilanteesta.

Tilaisuudessa käsiteltiin sitä, miten koronarokotteiden hankinta Suomeen tapahtuu sekä avattiin rokotteiden myyntilupaprosessin vaiheita ja myyntilupaan vaikuttavia asioita.

Koronatartuntoja on varmistettu viime aikoina kovaa tahtia ympäri maata ja sairaalahoitoa vaativien määrät ovat kasvaneet viime viikosta. Maanantain jälkeen viisi aluetta on siirtynyt koronaepidemiassa kolmiportaisen asteikon pahimpaan eli leviämisvaiheeseen.

Koronarajoituksia on jo tiukennettu tai tiukennetaan lähiaikoina useilla alueilla.

11.30: Tiedotustilaisuus päättyy. 

11.30: Suomi saa rokotteita useassa erässä, vaan ne tulevat Suomeen ensi vuoden aikana. Milloin rokotteet tulevat Suomeen ja milloin rokotukset alkavat, riippuu myyntiluvasta. 

11.29: Ekholm: Rokotteita ei ole vielä Suomessa, koska yhdelläkään rokotteella ei ole vielä myyntilupaa. 

11.25: Nohynek: Rokotteiden tehoarviot ovat alustavia, mutta rna-rokotteet ovat erittäin tehokkaita ikäihmisille. Ensimmäiseksi rokotetaan terveydenhuollon ammattilaiset ja sen jälkeen ikäihmiset. Kun meillä on paljon rokotetta käytettävissä, on tärkeää, että saamme rokotteet kaikille sen haluaville. 

11.25: Suomi saa väestöön suhteutetun prosenttiosuuden rokotteista. Missä aikataulussa ja miten ne tulevat on riippuvainen myyntiluprosessita. 

11.23: Nohynek: Rokottaminen on kuntien vastuulla. 

11.20: Nohynek: Jos saataisiin 60-70 prosentin välillä rokotekattavuus, niin silloin päästäisiin pois koronavaroituksista. Tosin mikään rokote ei varmaan ole sataprosenttinen teholtaan, joten silloin rokotekattavuus nousee. 

11.17: Ekholm: Kun myyntilupa on tullut, rokotteet luultavasti tulevat maahan hyvin lyhyellä aikataululla noin viikossa kahdessa. 

11.11: STM:n ylilääkäri Sari Ekholm siitä, miten koronarokotteiden hankinta Suomeen tapahtuu. 

11.07: Lääkevalmisteella on oltava myyntilupa ennen kuin se tulee markkinoille. Helle: Joulun ja uudenvuoden tienoilla voisi olla odotettavissa ensimmäisiä myyntilupia. 

11.02: Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean lääkevalmisteiden arviointiprosessin vt. johtaja Marjo-Riitta Helle käy nyt tilaisuudessa läpi rokotteiden myyntilupaprosessin vaiheita ja myyntilupaan vaikuttavia asioita.

10.59: Nohynek: Harvinaisen selvää, ettei voida nojautua pelkästään yhdysvaltalaisten ja eurooppalaisten kehittämiin rokotteisiin. Rokotteita on kehitteillä myös Venäjällä sekä Aasiassa.

10.56: Nohynek puhuu myös AstraZenecan kehittämästä rokotteesta. Tämänkään rokotteen tehon kestosta ei ole tietoa, tätä rokotetta on helppo säilyttää. Nyt on kehitteillä 274 rokoteaihiota. 

10.52: Pfizerin ja Biontechin ja Modernan rokotteiden tiedot pertuvat toistaiseksi Nohynekin mukaan yhtiöiden ilmoittamiin tietoihin. Nohynekin mukaan vielä ei ole tiedossa, kuinka hyvä teho rokotteilla on riskiryhmäläisten keskuudessa. 

10.50: Kehitteillä on yli 300 rokoteaihiota, joista puolet on kehitteillä Yhdysvalloissa. 

10.46: THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek: Missä aikaisemmin meni 12 vuotta kehittää uusia rokote, nyt on mennyt 10 kuukautta, että meillä rokoteaihio mitä lähdetään tutkimaan. 

10.45: Pirkanmaan, Varsinais-Suomi ja Keski-Suomi ovat leviämisuhan alla, siellä on tapahtunut tapausmäärien kasvua. Moniin muihin EU-maihin nähden tilanne on Suomessa hyvä, siihen ei pidä kuitenkaan tuudittautua, Suomi tulee jälkijunassa. Talvikausi on riski, ihmiset pakkautuvat sisätiloihin. Ikääntyneet ja riskiryhmäläiset tulee suojata, Katz sanoo. 

10.42: Koronavirus on leviämisvaiheessa viidellä alueella Suomessa. 

10.40: Vanhempiin ikäluokkiin leviää tautia väistämättä, jos sitä leviää nuoremmissa ikäluokissa. Riskiryhmäläisiä pitäisi nyt suojella. Monien alueiden kohdalla tilanne on huolestuttava, sillä tapausmäärät ovat nousussa. 

10.38: Sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä on kasvanut rajusti, tätä emme haluaisia nähdä. 

10.35: THL:n projektipäällikkö Anna Katz tilaisuudessa: Uusia koronatartuntoja on Suomessa todettu 550. Ilmaantuvuus on 94 100 000 asukasta kohden. Tapauksia on todettu kaikilla alueilla, tilanne on huolestuttava. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja