Mainos

Miten käy Rovaniemen tänään – sähköt poikki illalla

Rovaniemi pimenee tänä iltana sähköyhtiöiden ja viranomaisten järjestämässä suurharjoituksessa. Sähköt katkaistaan iltayhdeksältä ja ne ovat pois päältä arviolta 15-45 minuuttia.

Rovaniemen pimennyksessä testataan, miten sähköt palautettaisiin vakavassa häiriötilanteessa, jossa koko Suomi olisi ilman sähköä. Suomi on niin riippuvainen sähköstä, että yhteiskunta olisi kaaoksessa vajaassa kolmessa tunnissa. Sähköä tarvitaan bensanjakelusta pankkikortteihin.

Jos koko Suomi pimenisi, sähköt yritettäisiin saada takaisin Pohjois-Suomen vesivoiman avulla. Keskeisessä roolissa on tuolloin Kemijoki Oy:n Petäjäskosken voimala, joka sijaitsee 40 kilometriä Rovaniemeltä etelään.

VALVE 2014 - harjoitukseen osallistuvat Huoltovarmuuskeskus, voimatalouspooli, Fingrid, Fortum, Kemijoki, Rovakaira, Rovaniemen Energia, Rovaniemen Verkko ja Tenergia.
Sähkökatkon ulkopuolelle on rajattu muun muassa Lapin keskussairaala, Rovaniemen sekä Tervolan terveyskeskukset ja Suosiolan voimalaitos.

Sen sijaan esimerkiksi liikennevalot, katuvalot, kauppojen kassat, huoltoasemien polttoaineenjakelu, vedenjakelu, hissi, pankkiautomaatit eivät hetkeen toimi Rovaniemellä.

Myös matkapuhelin- ja internetyhteydet ovat jonkin aikaa kiinni.
Harjoituksen järjestäjät toivovat, että asukkaat eivät ota yhteyttä hätäkeskukseen tai muihin viranomaisiin harjoituksen aikana sähköjen katkeamisen vuoksi, ellei siihen ole todellista tarvetta.

Rovaniemen sähkökatko on herättänyt jo suurta kiinnostusta eurooppalaisissakin sähköyhtiöissä, sillä näin suuret harjoitukset ovat harvinaisia. Harjoitusta saapuu seuraamaan asiantuntijoita Sveitsistä ja Hollannista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.