Mainos

Mitäs, jos lapset kasvattaisivat itse ruokansa?

Otsikon kysymys on outo ajatus, mutta Vantaan Nikinmäessä näin tapahtuu jo osittain. Siimapuiston päiväkodissa päivittäiseen arkeen kuuluu, että lapset kasvattavat erinäisiä maan antimia omassa puutarhassaan.

Siimapuisto nimittää itseään Suomen ensimmäiseksi kestävän kehityksen nelikenttäpäiväkodiksi. Hoitopaikka siis toteuttaa kestävää kehitystä ekologian, talouden, yhteisöllisyyden ja kulttuurin avulla.

Päiväkodissa tehdään metsäretkiä päivittäin ja lapset kasvattavat itse syksyn satoa. Tänään vuoronsa saivat  herneet ja perunat.

– Ollaan istutettu myös punajuuria, mansikkaa, kurkkua ja porkkanaa, päiväkotilapsi Sami Isomäki.

Teettekö säännöllisesti ruokia oman maan antimista?

– Silloin kun satoa on eli syksyllä. Silloin keittiö on usein varattu. Etsimme lasten lempireseptit ja lähdetään tekemään, toteaa lastentarhanopettaja Anneli Laius.

Puutarhaa kuitenkin hoidetaan ympäri vuoden.

Merirosvolaivoja metsäkirkolla

Metsä on luonnollinen osa päiväkotia. Lapset jakaantuvat ryhmissä erilaisiin metsäleikkeihin. Pienokaiset kiipeilevät puissa – ovat kuulemma merirosvolaivassa, matkalla Amerikkaan.

– Tää on mieletön paikka jossa lapset löytää leikin ja löytää kavereita. Riidat jää paljon vähemmälle kun ne leikkii täällä metsässä. Luonnon tutkiminen syntyy tässä samalla leikin ohella, iloitsee Saila Heikkilä, lastentarhanopettaja.

– Joku ryhmä on aina metsäretkellä joka päivä. Sisällä meillä on luonnontutkimushuone, pihalla lasten suunnittelema aistipuutarha ja sitten tämä metsä. Tärkein asia meille on se, että lapset ovat itse mukana suunnittelemassa arkea. Näin jokaiselle löytyy motiivi rakentaa omaa elämäänsä, sanoo päiväkodin johtaja Leena Lahtinen.

– Milloin käydään kalastamassa, milloin saunassa, milloin telttaillaan. Meillä on täällä oma pieni lätäkkö, minne vietiin sammakonkutua. Nyt katsomme, kuinka sammakot kasvavat, Heikkilä jatkaa.

Jatkan eteenpäin. Edessäni on metsäkirkko. Lapset puhaltavat saippuakuplia papin kehotuksesta. Melkoinen päiväkoti.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja