Mitä Venäjä sai USA-neuvotteluista ja mihin se pyrkii? "Myönteinen asia oli, ettei kumpikaan marssinut pois"

9:26
Uutisaamu kävi läpi, mitä Venäjän ja USA:n neuvotteluista jäi käteen. Katso koko keskustelu tästä!

Venäjä kertoi maanantaina Yhdysvalloille Genevessä käydyissä, Ukrainaa ja Euroopan turvallisuustilannetta koskevissa neuvotteluissa, ettei sillä ole aikeita hyökätä Ukrainaan.

Toistaiseksi keskustelujen anti on jäänyt varsin vähäiseksi.

– Myönteinen asia oli, että neuvotteluja käytiin useamman tunnin ajan eikä kumpikaan osapuoli marssinut sieltä pois, Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin johtaja Tuomas Forsberg sanoi Uutisaamussa.  

Forsberg lisäsi, että jonkin verran annettiin toiveikkaita näkymiä, että olisi kehittynyt yhteisymmärrystä niiden asioiden suhteen, missä voitaisiin saavuttaa kehitystä.

Venäjä vakuutti neuvotteluissa, ettei sillä ole aikeita hyökätä Ukrainaan.

– Vähän joka toinen päivä kiristetään tunnelmia raflaavilla sanomisella ja joka toinen päivä taas ei. En tiedä mikä tämän merkitys on. Toisaalta positiivista, ettei tällaista viholliskuvia rakenneta, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Sinikukka Saari puolestaan totesi.

Saari sanoi myös, että on jatkuvasti spekuloitu sillä, mitä Venäjä haluaa.

– Haluaako se sitä, että nyt pääsee Yhdysvaltojen kansaa keskustelemaan ja saa osittaisia myönnytyksiä? Toisaalta se on sanonut, että länsi pyrkii poimimaan vain yksittäisiä kysymyksiä, mutta Venäjä haluaa keskustelua koko laajasta agendasta, myös näistä takuista, ettei Nato laajene.

Saaren mukaan on myös mahdollista, ettei Venäjä ole valinnut toimintalinjaansa, vaan katsoo, miten asiat kehittyvät ja päättää sen jälkeen miten toimii.

Uutisaamu nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Ohjelma on katsottavissa myös mtv-palvelussa ja MTV Uutiset Livessä

Neuvottelujen sarja jatkuu keskiviikkona Naton ja Venäjän neuvoston kokouksella Brysselissä. Torstaina Venäjän on määrä tavata Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön edustajia Wienissä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja