Mitä vaatteelle tapahtuu keräyspisteen jälkeen?

Monella on tapana tehdä säännöllisin väliajoin perusteellinen vaatekaapin tarkistus. Tuolloin tietyn ajan käyttämättä jääneet vaatteet saavat kyytiä ja päätyvät usein Pelastusarmeijan tai UFF:n tyyppisen hyväntekeväisyysjärjestön keräykseen.

Mitä vaatteille ja tekstiileille sitten tapahtuu, kun ne on jätetty vaatteenkeräyspisteeseen?

Pääkaupunkiseudun jätehuollosta vastaava Helsingin seudun ympäristöpalvelu HSY kertoo, että alueellisista vaatekeräyspisteistä tekstiilit viedään hyväntekeväisyyteen ja myyntiin. Suuri osa menee uudelleenkäyttöön Afrikkaan. Osa päätyy tukkumyyntiin Suomessa, osa kauppoihin ja kirpputoreille, loput teollisuuden raaka-aineeksi tai jätteeksi.

Energiajätteestä valmistetaan kierrätyspolttoainetta, jota käytetään oheispolttoaineena sähkön ja lämmön tuotannossa. Sekajätteen mukana vaatteet ja tekstiilit päätyvät kaatopaikalle.

HSY suosittelee toimittamaan käyttökelpoiset vaatteet ja tekstiilit vaatekeräyspisteisiin, kirpputoreille tai kierrätyskeskuksiin.Huonokuntoisia vaatteita ja kankaita eli lumppuja voi käyttää siivousrätteinä tai matonkuteina.

Lumput voi hävittää energiajätteen mukana tai laittaa vielä pari vuotta sekajätteeseen. Jalkineet, nahka, keinonahka ja sadevaatteet saa hävittää vain sekajätteen mukana. Niitä ei saa laittaa poltettavan energiajätteen sekaan, muistuttaa HSY.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat