Mitä Suomeen saapuneille afganistanilaisille tapahtuu? – Tätä kaikkea kotouttaminen sisältää

Mitä Afganistanista evakuoiduille tapahtuu nyt? Suomen pakolaisapu vastaa 4:37
Katso video: Mitä Afganistanista evakuoiduille tapahtuu nyt?

Pakolaiset saavat pian oleskeluluvan Suomeen tulon jälkeen. Sen jälkeen he saavat kuntapaikan.

Afganistanin kriisin takia Suomeen on saapunut pakolaisia, jotka ohjataan nopeasti erilaisten palvelujen piiriin.

Kun henkilö saapuu Suomeen, viranomaiset ja esimerkiksi SPR:n vapaaehtoiset sekä muut toimijat ovat ottamassa heitä vastaan.

– Tulijoista pidetään huolta, sillä he ovat todennäköisesti todella järkyttyneitä ja samalla helpottuneita ja väsyneitä. Lapsille saatetaan antaa pehmoleluja, Katja Mannerström Suomen pakolaisavusta kertoo.

Jokaiselle oma kotouttamissuunnitelma

Ensin pakolaiset menevät väliaikaisiin vastaanottokeskuksiin, missä myös turvapaikanhakijat odottavat oleskelulupapäätöstä. Pakolaisille myönnetään kuitenkin nopeasti oleskeluluvat, joten he ovat vastaanottokeskuksessa todennäköisesti lyhyen aikaa.

– Oleskeluluvan jälkeen he saavat niin kutsutun kuntapaikan. Kunnissa, jotka ovat luvanneet ottaa vastaan pakolaisia, on esimerkiksi asuntoja näille ihmisille, Mannerström sanoo.

Pakolaiset saavat viranomaisaikoja, jolloin he käyvät työvoimatoimistossa sekä tapaamassa muun muassa sosiaalityöntekijöitä, varhaiskasvatuksen opettajia ja koulun henkilökuntaa.

Kaikille tulijoille tehdään oma kotoutumissuunnitelma. Pakolaisten taitoja kartoitetaan ja heidät ohjataan opiskelemaan ja työskentelemään niiden perusteella.

Lapset pääsevät pian neuvolan, varhaiskasvatuksen tai koulun piiriin sen jälkeen, kun he saapuvat kuntaan.

– Suomessa on todella tehokas kotoutumisjärjestelmä ihmisille, jotka ovat saaneet oleskeluluvan, Mannerström sanoo.

Afganistanin kriisin kärjistyessä ihmisiä on evakuoitu maailmanlaajuisesti turvaan. Mannerströmin mukaan valtion johtamat pakolaisten evakuoinnit ovat äärimmäisen poikkeuksellisia.

– Toki Suomi on evakuoinut omia kansalaisiaan erilaisista hätätilanteista pois, mutta on todella poikkeuksellista evakuoida ihmisiä, joille myönnetään oleskelulupa humanitäärisin perustein, Mannerström sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat