Mitä se pesto oikeastaan on?

Pestokastike on italialainen basilikakastike, jonka pääraaka-aineet ovat basilika, pinjansiemenet, parmesaaniraaste, valkosipuli ja oliiviöljy. Voit valmistaa kastikkeen itse monitoimikoneessa tai huhmareessa tai ostaa sen valmiina kaupasta.

Hienonna tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella 1-2 nippua tuoretta basilikaa, 2-3 valkosipulinkynttä, 3 rkl pinjansiemeniä, pecorino -tai parmesaaniraastetta. lisää ohuena nauhana 1,5 dl oliiviöljyä. Mausta suolalla ja pippurilla sekoita tasaiseksi tahnaksi.

Aineksia voi vaihdella: pinjansiementen tilalle sopivat mantelit tai pähkinät, basilikan asemesta tai lisäksi sopivat monet muut tuoreet yrtit kuten persilja tai tilli, oliiviöljyn voi korvata kokonaan tai osittain muilla öljyillä. Peston joukkoon sopivat myös aurinkokuivatut tomaatit tai oliivit (tomaattipesto,oliivipesto). Kaupan hyllyltä löytyy monen merkkistä valmista pestoa. Avattu purkki säilyy muutaman päivän. Jos pestoa jää, pakasta loput sopivina annoksina. Pestokastike sopii pastan, keittojen, lihan, kalan, kasvisten ja salaatin yms kanssa ja on herkullista esim kuorrutuksiin.

Lue myös:

    Uusimmat