Mitä RKP nyt haluaa? Näin Anna-Maja Henriksson vastaa

Anna-Maja Henriksson kertoo nyt, mitä RKP vaatii hallitukselta 7:21
Anna-Maja Henriksson kertoo nyt, mitä RKP käytännössä vaatii hallitukselta

Puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kertoo MTV Uutiselle, miksi RKP:n perjantai-iltainen kokous venyi tuntien mittaiseksi.

RKP vaatii hallituksen irtisanoutuvan rasismista konkreettisesti eikä vain puheissa. Eilen kokoontunut RKP:n eduskuntaryhmä toteaa olevansa erittäin huolissaan hallituksen toimintakyvystä.

RKP:n eduskuntaryhmä kertoi myöhään perjantai-iltana haluavansa antaa pääministeri Petteri Orpolle (kok.) aikaa arvioida tilannetta ja käydä vakava keskustelu hallituspuolueiden puheenjohtajien kanssa.

RKP:n ryhmän mukaan tällaiseen keskusteluun ei vielä ole ollut mahdollisuutta Orpon ja valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) ulkomaanmatkojen vuoksi.

RKP ja sen eduskuntaryhmä jatkavat asian käsittelyä keskustelujen jälkeen.

"Vakava paikka"

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kertoi MTV Uutisille tänään, että puolueen edukuntaryhmän eilisiltainen kokous kesti monta tuntia, koska ”kysymyksessä on niin vakava paikka”.

– Hyvin yksimielisiä olimme siitä, että viime päivien keskustelu nollatoleranssista rasismiin on meille äärimmäisen tärkeä asia. Nyt on kyse siitä, ovatko kaikki ministerit ja puolueet tähän käytännössä sitoutuneita.

Henriksson sanoo, että valtiovarainministerin Purran Twitterissä julkaisemat lausunnot eivät ”ainakaan kaikilta osin” vahvista tätä.

– Ja se aiheuttaa tämän suuren huolen meidän eduskuntaryhmässämme.

RKP:n eduskuntaryhmän mukaan minkäänlaisille tulkinnanvaraisuuksille tai vihjailuille ei ole sijaa.

– Tiedämme kaikki, että meidän pitäisi päästä toteuttamaan hallitusohjelmaa, mutta sekään ei ole mahdollista ennen kuin tältä osin on läpikotaisesti käyty tilanne lävitse ja meillä on myös varmuus siitä, että se, mitä sanotaan, myös toteutuu käytännössä. Eli jos irtisanoutuu kaikesta rasismista, sen pitää myös näkyä kaikissa kirjoituksissa, jotka hallituksen ministerit tästä eteenpäin tekevät. Ja tämä on nyt se hankala pala tässä.

– Haluan painottaa sitä, että RKP näkee tilanteen hyvin vakavana ja olemme huolestuneita hallituksen toimintakyvystä.

Puhe mustista säkeistä järkytti

Henriksson pitää nyt erityisen ongelmallisena sitä, että Purra ei ole irtisanoutunut vuonna 2019 kirjoittamistaan teksteistä vaan vain aiemmista kirjoituksistaan Jussi Halla-ahon (ps.) Scripta-blogin vieraskirjassa.

Vuonna 2019 Purra puhui esimerkiksi ”mustista säkeistä, jotka tunnistaa ihmisiksi vain siitä, että ne yleensä vetävät perässään lapsia”. Hän viittasi säkeillä ilmeisesti burkaan pukeutuneisiin maahanmuuttajataustaisiin naisiin.

Purra on sanonut ajaneensa kirjoituksellaan naisten aseman parantamista ja puolustaneensa tasa-arvoa.

Henrikssonin mielestä ihmisten kutsumiseksi mustiksi säkeiksi on ”hyvin järkyttävää”.

– Tästä meidän on käytävä perusteellinen keskustelu, että miten on oikeasti asian laita. Muun muassa. Tämä on yksi esimerkki, jossa meidän näkemyksemme ovat hyvin kaukana toisistaan. Ja kyse on nyt siitä, pystymmekö löytämään yhteistä säveltä.

– Kyllä meidän luottamuksemme tällä hetkellä horjuu, ja myöhemmässä vaiheessa on tehtävä johtopäätöksiä. Mutta se päivä ei ole vielä. 

Lue myös:

    Uusimmat