Mitä Rinteen hallituksen politiikka tarkoittaa kansalaisen näkökulmasta? MTV Uutiset kasasi viikonloppuna vuodetun luonnoksen tärkeimmät kohdat

5:57
Kymmenen uutisissa pohdittiin hallitusohjelman luonnoksen sisältöä.

Iltalehti julkaisi viikonloppuna koko hallitusohjelman luonnoksen, jonka lopullinen versio julkistetaan Keskustakirjasto Oodissa klo 10.30 hallitusneuvotteluihin osallistuneiden puolueiden puheenjohtajien voimin.

MTV Uutiset kokosi yhteen merkittävimmät muutokset tavallisen kansalaisen kannalta.

Pakolaiskiintiö

Tuleva hallitus nostaa Suomen pakolaiskiintiön ensi vuonna vähintään 850:een. Turvapaikkahakemuksien käsittelyyn määrätään kuukauden tavoiteaika.

Lisäksi kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden valvomiseksi otetaan käyttöön jalkapannan asentamismahdollisuus.

Ohjelmaluonnokseen on kirjattu myös aie toteuttaa kokonaan uusi laittoman maahantulon ja maassa oleskelun vastainen toimintaohjelma.

Perusväylänpito

Tuleva hallitus tekee perusväylänpitoon 300 miljoonan euron vuosittaisen tasokorotuksen ensi vuodesta alkaen.

Hallitus muun muassa edistää suuria raideliikennehankkeita käynnistämällä Pääradan ja sen laajennusten suunnittelun.

Koulutus ja korkeakoulut

Tuleva hallitus aikoo nostaa korkeakoulujen määrärahoja: Yliopistojen rahoitusta korotetaan 40 miljoonalla eurolla vuodessa, ja ammattikorkeakouluihin laitetaan 20 miljoonaa euroa lisää vuosittain.

Lisäksi kunnat saavat 235 miljoonaa ammatillisen koulutuksen lisäopettajien palkkaamiseen viideksi vuodeksi. 

Toisen asteen opinnot tulevat oppivelvollisuuden piiriin. Ruotsin kieli tekee paluun ylioppilaskirjoitusten pakollisena aineena.

Seksuaalirikokset

Hallitus on muuttamassa raiskauksen määritelmän rikoslaissa. Raiskausmääritelmä perustuisi suostumuksen puuttumiseen.

Hallitus aikoo myös laatia naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaohjelman, joka esimerkiksi tiukentaisi lähestymiskieltoon liittyvää lainsäädäntöä.

Myös rangaistusten tasoa arvioidaan uudelleen. Ohjelmaluonnokseen on kirjattu, että erityisesti lapsiin kohdistuvien törkeiden seksuaalirikosten vähimmäisrangaistuksia korotetaan.

Vanhemmuus ja perhe

Eroperheiden lapsilla voisi jatkossa olla kaksi tasavertaista kotiosoitetta, sillä tuleva hallitus virallistaisi vuorovanhemmuuden laissa.

Virallinen asuinpaikka vaikuttaa saatavilla oleviin palveluihin ja etuuksiin.

Lapsilisiin tulee pieni korotus. Isien kiintiövapaat pitenevät, mutteivät lyhennä äitien vapaiden osuutta.

Puolustusvoimat ja turvallisuus

Vanhentuvat hävittäjät korvataan uusilla täysimääräisesti. Lisäksi hallitus aikoo nostaa Puolustusvoimien henkilöstön määrää ja lisätä kertausharjoituksia. 

Natojäsenyydelle jätetään ohjelmassa mahdollisuus.

Poliisi saa 300 uutta virkaa ja syyttäjäresursseja lisätään. Uudet poliisivirat on tarkoitus tuoda pääasiassa harvaan asutummille alueille.

Autoilu ja lentäminen

Fossiilisten polttoaineiden verotus kiristyy 250 miljoonalla. Vaikutus pienituloisille huomioidaan kuitenkin tuloverotuksen ja etuustasojen muutoksilla.

Autoilun työsuhde-etua on tarkoitus uudistaa niin, että se suosii huomattavasti vähäpäästöisen auton valintaa. Sähköauton latausetu vapautetaan verosta.

Hallitusohjelmaan on myös kirjattu, että Suomi tukee päästökaupan laajentamista kaikkiin lentoliikenteen ilmastoon vaikuttaviin päästöihin.

Vaihtoehtoisesti voidaan selvittää lentopolttoaineen veron tai lentomaksun käyttöönottaminen EU:n laajuisesti.

Terveys

Tupakkaverotus nousee 200 miljoonalla eurolla. Alkoholiverotusta nostetaan 50 miljoonalla. 

Tuleva hallitus myös suunnittelee kokonaan uutta terveysveroa, joka kohdistuisi esimerkiksi sokeriin.

Työ

Työtulotuki tekee ansiotuloverosta pienituloisilla negatiivisen ja kannustaa ottamaan erityisesti silppumuotoista työtä vastaan. Aktiivimallin leikkuri poistetaan.

Tuleva hallitus aikoo nostaa alle tuhannen euron eläkkeitä noin 50 eurolla kuussa.

Lisäksi ohjelmaluonnokseen on kirjattu, että Suomi hakee EU:lta poikkeuslupaa yritysten arvonlisäverovelvollisuuden alarajan nostamiseksi 15 000 euroon.

Tällä pyritään keventämään pienyrittäjien hallinnollisia velvoitteita.

Asuminen

Kotitalousvähennyksen osuutta työkorvauksissa aiotaan laskea 40 prosenttiin ja palkoissa 15 prosenttiin. Lisäksi kotitalousvähennyksen enimmäismäärää alennetaan 2 250 euroon.

Asunnon asuntolainan korkojen verovähennyksistä luovutaan asteittain.

Ohjelmaan on kirjattu myös aie asunnottomuuden puolittamisesta tämän vaalikauden aikana ja poistamisesta kokonaan kahdessa vaalikaudessa, eli vuoteen 2027 mennessä.

Ilmasto ja ympäristö

Ilmaston lämpenemisen estämiseksi hallitus aikoo toteuttaa kestävän kehityksen verouudistuksen. Lisäksi luonnokseen on kirjattu, että perustetaan ilmasto- ja energia-asioihin keskittynyt ministerityöryhmä.

Myös luonnonsuojeluun on kirjattu laitettavaksi 100 miljoonaa lisää rahaa vuositasolla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja