Mitä puoluiden virtuaalisista vappupuheista jäi käteen? Tätä sanottiin ja luvattiin – tiukka yhteenveto päivän annista

6:57

Kaikkien aikojen ensimmäinen virtuaalinen vappu näkyi myös eri puolueiden riveissä, kun poliitikot pitivät perinteikkäät vappupuheensa etäyhteyksien kautta. MTV Uutiset Live tiivisti etävappupuheiden annin. 

Katso videolta puheiden parhaat palat!

Koronakriisi hallitsi poliitikoiden tämänpäiväisiä vappupuheita – niin uusien ideoiden, huolien, kiitosten kuin moitteidenkin muodossa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) totesi puheessaan, että moni suomalainen on tällä hetkellä huolissaan omasta toimeentulostaan. 

– Kriisinkin keskellä on tärkeää katsoa tulevaisuuteen – olemme paljosta vastuussa. Tavoitteemme rakentaa niin sosiaalisesti, taloudellisesti kuin ympäristöllisesti kestävä yhteiskunta ei ole muuttunut, Marin sanoi kannustavaan sävyyn puheessaan.

26:33
SDP:n johtokaksikko piti tänään vappupuheensa – katso sekä pääministeri Sanna Marinin että SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen vpuheet kokonaisuudessaan!

Huoli suomalaisten toimeentulosta kriisin keskellä

Myös moni puolueenjohtaja nosti esiin huolensa suomalaisten toimeentulosta ja sen tukemisesta koronakriisin keskellä. 

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoi puheessaan, että Suomen sosiaaliturvajärjestelmä on ”aikojen kuluessa koottu tilkkutäkki, joka vaatii päivitystä”. 

– Tämä on hetki, jolloin hyvinvointivaltion tukitoimia ja mittavaa elvytystä tarvitaan. Meille Vihreille on tärkeää, että nyt ja jatkossa jaettavat tuet eivät valu veroparatiiseihin tai runsaita osinkoja jakaville yrityksille, vaan eniten niitä tarvitseville, Ohisalo muotoili puheessaan. 

Kansalaisten toimentulon takaamiseksi Vasemmistoliitto esitti ratkaisuksi kaikille suomalaisille jaettavaa – esimerkiksi 100 euron arvoista – ”elvytysseteliä”. Puolueen puheenjohtaja Li Anderssonin mukaan seteliä voisi käyttää kulttuuri- ja palvelualoilla.

Seteliä voisi siis käyttää, esimerkiksi ravintoloissa, keikkapaikoilla, parturi-kampaamoissa ja erilaisissa kivijalkaliikkeissä.

Suomen demokratia kovan kritiikin kohteena

Kuten muutkin puheenjohtajat, myös perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho kantoi huolta suomalaisten ihmisten ja yritysten toimeentulosta. Hän myös käsitteli puheessaan voimakkain sanoin Suomen demokraatian tilaa sekä globalisaation vaikutuksesta suomalaiseen yhteiskuntaan ja etenkin työllistymiseen. 

Halla-aho kritisoi niin tuotannon siirtämistä pois Suomesta kuin ulkomaalaisen työvoiman käyttöä esimerkiksi suomalaisessa maataloudessa. Vaikka Halla-aho totesi Suomen hallituksen tehneen monia virheitä kevään aikana, hän totesi samaan hengenvetoon, että hallitus on ollut tilanteessa, jossa tietoa on ollut vähän saatavilla.

– Syyttelyn ja irtopisteiden keruun sijaan onkin tärkeää tunnistaa näitä virheitä ja ongelmia ja pyrkiä korjaamaan niitä, jotta emme 10 tai 20 vuoden päästä olisi tässä samassa tilanteessa, hän totesi. 

23:14
Katso Jussi Halla-ahon vappuhe kokonaisuudessaan yllä olevalta videolta!

20:22
SAK piti työväen perinteikkäät vappupuheet virtuaalisesti – katso lähetys tästä!

Lue myös nämä aiheeseen liittyvät artikkelit:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja