SAK:n puheenjohtaja vaatii matalapalkka-aloille muutakin kuin sanoja: "Miten olisi täydet työtunnit ja elämiseen riittävä palkka?"

Matalapalkkatyötä tekevät palvelualojen ammattilaiset pitävät yhteiskuntaa pyörimässä, sanoo SAK.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta korostaa, että sopimusyhteiskunnasta on pidettävä kiinni, kun koronakriisistä irtaudutaan.

– Sopimusyhteiskuntaa ei voi nostaa kaapista esille vain silloin, kun kriisi on päällä. Eikä palkansaajia voi pyytää rientämään paikalle vain silloin, kun pitää pelastaa kilpailukykyä tai joustaa yritysten puolesta, hän sanoi vappupuheessaan.

Elorannan mukaan toimiva neuvottelu- ja sopimustoiminta työmarkkinaosapuolten välillä osoitti voimansa kriisin iskiessä.

Työmarkkinaosapuolet tekivät viipymättä sopimuksen, jolla parannettiin ja nopeutettiin yritysten mahdollisuuksia sopeuttaa toimintaansa ja parannettiin työntekijöiden työttömyysturvaa.

– Toimimalla nopeasti pelastamme työpaikkoja, ja lomautetuilla työntekijöillä on toivottavasti työpaikka, jonne palata kriisin helpotettua.

Elorannan mukaan koronan aiheuttama poikkeustila on tuonut esiin työelämän piilossa olevia rakenteita.

Matalapalkkatyötä tekevät palvelualojen ammattilaiset pitävät yhteiskuntaa pyörimässä. Töitä heidän on ollut pakko tehdä, vaikka henkilökohtainen suojautuminen on ollut ajoittain puutteellista.

– Arvostusta heille on tullut, mutta tulisiko jossain vaiheessa myös muuta kuin sanallista tunnustusta? Miten olisi täydet työtunnit ja elämiseen riittävä palkka? Sen ei pitäisi olla kohtuutonta eikä liikaa vaadittu.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja