Mitä mieltä viinistä, pasta vai riisi parempaa? Antti Heikkilä vastasi kysymyksiin ruoasta

Lääkäri Antti Heikkilä oli Studio55.fin verkkovieraana vastaamassa kysymyksiin gluteenittomasta ruokavaliosta. Kysymysten suuren määrän vuoksi Antti Heikkilä ei ehtinyt valitettavasti vastata kaikille. Alla vastaukset niihin kysymyksiin, joita Heikkilä ehti käsitellä vierailunsa aikana.

Johtuukohan karppauksesta, kun hemoglobiini laski, etten ole voinut luovuttaa verta, jota olen vuosia tehnyt.

T:Luovuttuja

Ei johdu VHH:sta, mutta gluteiini voi vaikuttaa.

Hei, minulla on 7-vuotias lapsi, ja olen VHH ruokavaliolla. Voinko kotioloissa ottaa hänetkin mukaan ruokavalioon? Koulussahan hän syö tietenkin hiilaripitoista ruokaa.

T:LAPSI JA VHH

Ihan hyvin.

Minulla on keliakia, joten käytän gluteeniton leipää ja pastaa. Täytyisikö minun poistaa myös nämä tuotteet ruokavaliostani, jotta söisin "gluteenittomasti"?

T:Nuska

Parempi luopua gluteiinittomista tuotteista, sillä niissä on aina jjv gluteiinia.

mitä mieltä olet valkosipulin terveysvaikutuksista?

T:tupenrapinat

Niitä on paljon.

Hei Antti, mitä juomia suosittelet jos on vhh ruokavalio? Onko viini pahasta?

T:piacere

Ei, jos pysyy kohtuudessa, ja tuo kohtuushan on suhteellinen käsite.

Onko hampunsiemenissä gluteenia?

T:mummo maalta

Ei ole.

MINULLA ON J POUCHI PUSSI, JATKUVASTI OLLUT SILTI RIPULIA JA YLÄVATSAKIPUJA, J,PUSSI OLLUT VuDESTA 1994, NIVELVAIVAT AIKAMOISET JA JATKUVA VÄSYMYS, VERENSOKERIT HEITTELEVÄT ALHAISESTA JOPA 2,6,TEEN,PAIKALLISEN GASTROENTEROLOGIN MUKAAN ON VAIN KÄRSITTÄVÄ.MINULLA ON HIMO RUISLEIPÄÄJA

T:PIRRE MUMMELI

Jätä ihmeessä kaikki viljat.

gluteeni-testi näytti negatiivistä. Minulle tulee ripulia, etenkin ohrasta ja rukiista. olin 4 viikkoa ilman leipää ja olo on parempi. jatkanko ilman viljaa???

T:santra

Kokeile viljattomuutta 8 viikkoa.

Sopivatko vihreät pavut, muut pavut ja avokado gluteenittomaan jatai vähähiilihydraattiseen ruokavalioon?

T:lissu

Avokaado ok, vihreät pavut kanssa, mutta muut pavut eivät.

mikä on broccoli

T:irmeli

Suomeksi parsakaali.

Imetän 3kk vauvaa, voinko alkaa gluteenittomalle ruokavaliolle? Onko gluteenittomasta ruokavaliosta hyötyä jos ei mitään varsinaisia ongelmia terveyden kanssa ole, ennaltaehkäiseekö se?

T:Sari

Ihan hyvin voit, mutta gluteiinittomaan ei kannata ryhtyä ellei ole ongelmia.

Iriitti on reuman "serkku", voiko vilja olla siinäkin aktivoivana aineena? Muuta viljaa en syö, mutta ruisleipä on elämäni huume.

T:Elmer

Usein on.

Millä sitten voi tyydyttää kasvavien lasten energiatarve, ellei hiilihydraateilla??

T:Ihmettelijä

Ihan hyvin voi.

Onko riisissä mitään "hyvää" asiaa?

T:nikinu

Riisi ei juuri aiheuta ongelmia joten ihan ok.

Onko kaikki kaalit terveellisiä

T:Roosa

Kyllä.

Hyvä lääkäri: Me makkaransyöjät (kuten Veijalainen) olemme hieman kauhuissamme, kun HK'n sininen sisältää niin paljon hiilareita. Olisiko ratkaisu siirtyä Lidl'in 90 lihaa sisältäviin makkaroihin, jos haluaa säilyttää edes jotain suomalaisuutta itsessään?

T:inssi65

Hyviä makkaroita on pilvin pimein, joissa ei juuri ole hiilareita, ja aina voi tehdä myös itse.

Hei, voiko huoletta syödä viljoilla ruokitun eläimen esim. ns. viljapossun lihaa, vai tuleeko lihaan jotain haitallisia aineita viljasta? Onko liha jotenkin koostumukseltaan huonompaa?

T:Biokemiaa vähemmän ymmärtävä

Periaatteessa voi tulla. Eräiden kasvein kuten soijan ja viljojen liektiinit siirtyvät eläimeen ja sitä kautta eläimen syöjään. Viljat ehkä vähiten haitallinen, soija on pahin

Kilpirauhaseni ei toimi, lisäkilpirauhasessa ollut adenooma, sisäsyntyinen astma... Olen ajatellut psyykkisten asioiden olevan taustalla. Liekö myös gluteeni? Laktoosi-intoleranssi on, mutta ei keliakiaa. VHH:ta jo vuosi, paino tippunut vain 7 kg (kaipaisi 15 kg lisää). Tarvitsen edelleen Thyroxinit ja astmalääkkeet. Joskus syön karjalanpiirakan, ruisleipä- ja pasta-addiktio onneksi jäi. Mitä arvelet, voiko gluteeni aiheuttaa pysyviä vaurioita vai korjaantuuko kaikki aikanaan jos se syynä?

T:Insestin uhri

Usien taustalla on gluteiini.

Mitä voi syödä aamiaiseksi, jos ei saa syödä leipää, puuroa, ja hampaat ovat risat tai puuttuvia ja hedelmistäkään ei tiedä, mitkä ovat oikeita

T:2-vih.diabetes

Munaa ja pekonia.

Vatsani on aamulla ok, mutta iltaa kohti vatsa turpoaa ja oikealle kyljen alle tulee kipu. Ilmaakin muodostuu. Onko syy tähän viljatuotteet myrkkyineen? Kiitos ohjelmastanne.

T:Vatsapöhö

Kokeile viljatonta

Hei Mieheni noudatti muutaman viikon gluteenitonta ruokavaliota. Hänen psoriaasiksensa "parani" eli iho oli kuin vauvan iho, mutta vatsa tuli tosi kipeäksi. Oli pakko lopettaa, psorinkin oireet palasivat. Mitä meni pieleen?

T:Telleriini

Kannattaa jatkaa, sillä alkuun voi eräät oireet pahentua, mutta tuon psorin paraneminen kertoo, mistä on kysymys.

Olenko ymmärtänyt oikein, että kaura on vähiten haitallinen?

T:T: Puuroilija

Osan kohdalla asia on näin.

Hei Antti! Kiitos sinulle, olet tehnyt niin hyvää työtä avatessasi ihmisille oikeanlaisen ruokavalion merkitystä!!!! Kysymykseni kuuluu, kauanko viljat vielä ns. vaikuttavat elimistössä, kauanko kehon puhdistuminen kestää? Minä hoidan hiivasyndroomaani ja olen ymmärtänyt, että myös kaura pitää elimistössä yllä ns. käymisreaktiota joka villitsee osaltaan hiivaa.!

T:Lumihiutaletyttö

Minimiaika on puoli vuotta.

Mitkä ovat hyviä vhh-kasviksia?

T:sjoki

Kaalit. Kaikki vihreä, kesäkurpitsa, munakoiso.

Mitä mieltä olet tofusta?

T:annie

Ei ole kokemusta.

Millä korvataan myslit, puurot ym. jos gluteenittomaksi mainostettuja tuotteita (jauhoja, pastoja) ei voi syödä. eikai pelkkiä kasviksia voi syödä päivästä toiseen? Itsellänikin kummallisia vatsakipuja, viime keväänä tuli joku tulehdus suoleen, minkä syytä ei selvinnyt.

T:kyselen

Kokeile viljatonta 8 viikkkoa ja katso mitä tapahtuu, ja sitten taas viljoja, ja tee omat johtopäätökset.

Syöpägeeni, reuma, verisuonikasvaimia jne. diagnosoitu, voisiko gluteiinittomasta olla tosiaan hyötyä, miten pääsen karkinhimostani irti. Mitä suosin jatkossa ruokavaliossani?

T:monivaivainen

Gluteiiniton kannattaa kohdallasi.

Kuinka paljon salmiakissa on hiilihydraatteja ja viljoja, voiko sitä syödä ollenkaa kun on VHH ruoalla? Entä suklaa?

T:salmiakkihiiri

Vaihtelee. Usein paljon vehnää.

Onko kahvi ja tee "terveellistä" ? Entä mitä napostella sen kanssa pullan sijaan?

T:T: pullapoika

Kyllä ovat. Hyvä vaihtoehto on esimerkiksi leipäjuusto.

Nivelkivut, ärtynyt suoli ja ruokavalio....gluteeniton ja ??

T:terroristimasu :)

Ehdottomasti.

Paraneeko kilpirauhastaudit, jos jättää viljat ja gluteiinit pois?

T:TSH

Moni on saanut apua. Riippuu miten paljon rauhanen on vaurioitunut.

Syötkö itse joka päivä samaa ruokaa, kuten aamulla pekonia ja munaa, kahvin kanssa leipäjuustoa? Kyllästyttää, ei jaksa kauaa.

T:allu

En syö. Usein syön aamuisin edellisen päivän tähteet.

Millä sitä leipää voi sitten oikeasti korvata? Muuten voisimme VHH:n kanssa onnistua mutta leivän jättäminen on pahinta..

T:Suolisairaan äiti

Ei, tuostahan puhuimme Mapen kanssa ohjelmassa. Koukku tarkoittaa ettei sovi.

Onko vhh vauvoilla ok vai edesvastuutonta?

T:mamma mia

En ymmärrä kysymystä.

Hei! Olen ollut VHH ruokavaliolla n. 1,5 v, paino putosi puolessa vuodessa 17 kg olo hyvä. (Paino edelleen normaali 58 kg160 cm)Kauppoihin tuli vähähiilihydraalista leipää, jota aloin syödä silloin syödä. Alkoi iho-oireet (ihottumaa käsivarressa, selässä ja kova kutina). Voisiko olla gluteeni syynä. Leipä myös turvottaa vatsaa, ilmavaivoja tulee kovasti.

T:lupsukka

Gluteiiini on syynä.

Jos suoli on vaurioitunut gluteenista niin, että suoli alkaa vuotaa, toimiiko Berberiini silloin 'laastarina' gluteenittoman dieetin ohella.

T:Pikke

Ei toimi.

Hei Antti! Tyttärelläni 20v on vitiliko ja vatsa oireita, vitamiinit eivät imeydy niinkuin pitäisi. Onko gluteenilla jotain tekemistä näiden asioiden kanssa.Ihotautilääkärit eivät paljon valaise asiaa koko vitilikosta. T: Äidin huoli.

T:Vitiliko ja vatsa

Usein on.

Moi! Olen 60v mies ja sairastan mm.2-tyypin diabetestä. Viime kesänä sain uuden tehokkaamman lääkkeen sokeritasapainoa varten Eucreas 50mg1000mg. Lisäksi on lääkitys verenpaineeseen ja kolestroliin. Olen vähentänyt hiilareita nyt kolmen viikon aikana ja alussa oli karmee olo. Kysymys kuuluu: Onko tuon suolistohormooneihin vaikuttavan lääkkeen kanssa syötävä hiilareita vai voio niitä huolettaa olla syömättä?

T:MauMai

Tähän en voi vastata näin näkemättä potilasta.

Jätin perunan, leivän, pastat, riisin ja sokeritn pois. Nyt paino tippunut 11 kiloa ja ainainen närästys loppunut . Syön lihaa, kalaa, paljon vihanneksia ja hedelmiä sekä juustoja. Ystävät pitävät omituisena ja epänormaalina. jatkanko tätä hyvän olon tunnetta, vai siirrynkö taas " normaaliin "ruokavalioon?

T:Tervehtynyt

Jatka ihmeessä ja vaihda "ystäviä".

Opiskelijan makaronidieetin korvaaminen riisiruoan mättämisellä siis voisi vaikuttaa terveyteen ja psyykkeeseenkin? Jos riisi kuitenkin on se vähemmän paha.

T:opiskelia

Riisi on ok. Kokeile.

Maitotuotteet eivät oikein sovi minulle. Olen syönyt Alpro soija jugurttia, mutta joskus siitäkin tulee vatsa kipeeksi. Voiko soija-tuotteita syödä turvallisesti vai onko niissäkin jotain "kiellettyä"?

T:Mummeli -50

Soija on todella haitallinen aine.

TERVE ANTTI NIMENI ON HEIKKI JA KYSYISIN MITÄ SYÖT AAMUKAHVIN KANSSA.EI KAINNYT KESÄKRPITSAA.

T:Lapin matkaaja

Kaikenlaista. Usein vain kahvia, sillä syömiseni keskittyy lounaaseen ja illalliseen. Ja hyvän illalisen jälkeen ei ole nälkä kun vasta iltapäivällä.

Paranisiko pienet finnit poskissa, joiden syy ei ole selvinnyt edes ihotautilääkärillä. On kokeiltu voiteet ja antibiootit ruusufinniä epäiltäessä, mutta mikään ei paranna?

T:roosa

Finnet johtuvat a) gluteiinista b) rasvattomasta maidosta.

Voiko mitään maitatuotteita käyttää ,kun epäillään hiivasyndroomaa? Muuten olen siirtynyt Heikkilän diabetesoppiin

T:Liisa

Käytä käsittelemättömästä maidosta tehtyjä tuotteita.

Kiitos jälleen runsaasta määrästä kysymyksiä. Ensi kuussa jatketaan!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja