Mitä karavaanarielämä maksaa?

Matkailuvaunu tai -auto vie monen perheen kesällä tien päälle. Matkan pituus vaikuttaa toki kuluihin, mutta valtaosan budjetista vie usein pelkästään polttoaineen hinta.

SF-Caravan Helsinki ry:n puheenjohtaja Kim Saarikoski kertoo keskivertovaunun bensankulutuksen olevan noin kymmenen litraa sataa kilometriä kohden.

– Eli jos lähtee esimerkiksi reissulle Eurooppaan, matkaa kertyy ehkä noin 3 000 kilometriä, jolloin polttoainekulut ovat kolmensadan euron luokkaa, Saarikoski laskee.

Majoitus puolestaan on huokeampaa kuin hotelleissa: kohteesta riippuen karavaanari maksaa yöpymisestä 10–20 euroa per yö.

Saarikosken mukaan karavaanariharrastuksen suosio on kasvanut tasaiseen tahtiin lamasta huolimatta.

– Kyllä tämä tuntuu jopa lisääntyvän. Vain uuden kaluston, siis vaunun tai matkailuauton, hankkimista harkitaan tänä päivänä hieman pidempään kuin ennen. Karavaanarimatkailu sinänsä on saanut yhä enemmän harrastajia pariinsa. Esimerkiksi eläkkeellä olevat pariskunnat, joilla on talviasunto Espanjassa, ajavat etelään yhä useammin.

Jos harkitsee lähtevänsä viettämään vaikkapa pitkää viikonloppua jossakin Keski-Euroopan kaupungissa, on lento- ja hotellipaketti taas fiksumpi vaihtoehto.

Auton tai vaunun voi myös vuokrata

Aloittelevaa karavaanaria Saarikoski neuvoo alkuun vuokraamaan vaunun tai matkailuauton.

– Niin tein 80-luvun lopulla itsekin, kun lähdin tien päälle, ja kyllä se koukutti niin vahvasti, että tässä ollaan, hän kertoo.

Vaunuja tai matkailuautoja voi kysyä vuokralle sekä kalustoa myyvistä liikkeistä että vaunuvuokraamoista. Vaunun vuokra on noin 300–500 euroa viikko, matkailuauton saa puolestaan vuokralle noin tuhannen euron viikkovuokraa vastaan. Uudet vaunut maksavat 20 000-30 000 euroa, ja matkailuautojen lähtöhinnat pyörivät 40 000 euron tuntumassa.

SF Caravan ry:n viime kesänä tehdyn rahankäyttötutkimuksen mukaan leirintäalueilla majoittuva suomalaisperhe kuluttaa vierailupaikkakunnallaan vuorokaudessa noin 200 euroa. Haastatellut karavaanarit kuluttivat puolestaan ajoneuvon kokonaiskäyttöön matkansa aikana 244 euroa, tosin alueen sijainnista riippuen: Etelä-Suomessa tutkimusta varten haastateltujen seurueiden vastaava summa oli vain 145 euroa.

Lähde: www.karavaanarit.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja