Mitä ihmettä? Säännöllinen karkkien syönti ei lihotakaan!

Omatunnontuskia ei tarvitse enää tuntea, jos karkkihammasta kolottaa useita kertoja viikossa – ainakaan mikäli uuteen tutkimukseen on uskominen.

Uuden tutkimuksen mukaan säännöllisesti karkkia napostelevat eivät ole sen lihavampia kuin muutkaan.

Viittätuhatta yli 19-vuotiasta amerikkalaista tutkittaessa huomattiin, etteivät vähintään joka toinen päivä karkkia syöneet olleet yhtään sen todennäköisemmin ylipainoisia tai suuremmassa riskissä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin kuin he, jotka söivät makeaa vain kerran viikossa tai harvemmin.

– Emme löytäneet mitään yhteyttä aikuisilla karkin syömisen toistuvuuden ja painoindeksin tai sydän- ja verisuonitautien riskien välillä, ravintoterapeutti Mary Murphy kertoo.

Tutkimukseen osallistuneista 96 prosenttia kertoi syövänsä suklaata tai muita karkkeja, mutta herkuttelun toistuvuus ja syötyjen karkkien määrä vaihteli.

Jo aiempi tutkimus on osoittanut, etteivät herkuttelijat ole sen ylipainoisempia tai alttiimpia sairauksille kuin muutkaan. Uusi tutkimus paljasti kuitenkin yllättäen sen, etteivät edes kaikista eniten karkkeja syöneet olleet sen riskialttiimpia ylipainolle tai sairauksille. Napostelun toistuvuutta ei pystytty yhdistämään mitenkään ylipainon riskiin. Herkuttelun säännöllisyys ei myöskään näkynyt kohonneissa sydän- ja verisuonitautien riskeissä, kuten kolesteroliarvoissa tai verenpaineessa.

Tutkijat painottavat kuitenkin, etteivät tulokset tarkoita sitä, että karkkeja saisi napostella aivan mielin määrin, vaan edelleen pitää herkutella kohtuudella. Kansallisen kondiittoreiden yhdistyksen teettämän tutkimuksen tulokset kuitenkin osoittavat tutkijoiden mielestä, että useimmat ihmiset osaavat syödä karkkia aiheuttamatta itselleen terveydellisiä ongelmia.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja