Mitä ihmettä? Keräilyharrastuksena laskut ja kuitit

Laskuja, kuitteja, muovipusseja, Kinder-munien yllätyksiä… Keräilyä 50 vuotta harrastanut Eddie Bruce kertoo, mitä kaikkea suomalaiset keräilevät.

Loviisassa asuva Eddie Bruce on harrastanut keräilyä pikkupojasta asti ja seurannut keräilykulttuurin muutosta. Bruce on mukana Loviisanseudun keräilijöiden ydinjoukossa, joka järjestää tapahtumia useita kertoja vuodessa.

– Olemme rekisteröimätön yhdistys, joten mitään liittymismaksuja ei ole, Bruce kertoo.

Loviisanseudun keräilijät perustettiin 1978. Aluksi kyseessä oli postimerkkikerho, mutta kahdeksan vuotta sitten nimi muutettiin nykyiseen muotoon. Keräilijät eivät keskittyneet enää vain postimerkkeihin, vaan tilalle oli tullut paljon muuta.

– Yksi syy filatelian taantumiselle on nykyinen julkaisupolitiikka. Postimerkkejä julkaistaan aivan liikaa.

Lisäksi pienet postikonttorit ovat lähes kokonaan kadonneet Suomesta eikä postimerkkejä enää juuri leimata käsin. Nykyisiä postimerkkejä on myös vaikea saada irti kuoresta, Bruce selittää.

Cinderella on suosittua

Filatelian tilalle keräilijät ovat löytäneet cinderellan. Cinderellalla tarkoitetaan kaikenlaista muuta tavaraa kuin postikortteja, -merkkejä tai rahoja.

– Cinderellaan kuuluvat esimerkiksi säästöpossut, puhelinluettelot, kuitit, esitteet, kartat, laskut ja reseptit.

Lisäksi monet keräävät erilaisia pakkauksia, tulitikkulaatikoiden etikettejä, karamellirasioita ja osakeasiakirjoja. Mitä tahansa voi siis kerätä. Mutta mikä tällaisessa roinassa viehättää?

– Cinderellan keräily on älyttömän hauskaa. Se on niin pöljää, että se on jo viehättävää. Se on ilonpitoa.

Hauskanpidon lisäksi buumissa voi nähdä toisenkin näkökulman.

– Kaupallinen maailma on häviävää. Ennen vanhaan pikkukaupoilla oli omia tulitikkuetikettejä ja muovikasseja, mutta hellaanhan ne heitettiin. Vuosien päästä on ymmärretty, että vanhoista liikkeistä ei ole jäljellä mitään näkyvää.

– Paikallinen museo on sanonut, että he ovat tyytyväisiä, että ihmiset keräävät tällaista rompetta, koska heillä itsellään ei ole siihen resursseja tai varaa. Ennen pitkää suuret kokoelmat päätyvät museoihin.

Vain harva keräilee kallista

Bruce sanoo keräilykulttuurin muuttuneen erityisesti netin ansiosta. Se on nostanut kaupankäynnin osuutta keräilyssä.

– Netti on mahdollistanut kokoelmien myymisen ja nostanut jonkin verran hintoja. Ihmiset ovat hintatietoisia, mutta toisinaan myös väärällä tavalla.

Sen Bruce on huomannut kirpputoreilla, joilla tavaroita hinnoitellaan huutonetin hintapyyntöjen mukaan.

– Tosiasiassa pitäisi tarkastaa, millä hinnalla tavara on huutonetissä mennyt kaupaksi, tai onko sitä saatu myytyä ollenkaan, Bruce toteaa.

Kuvat: Colourbox

Studio55.fi/Tuuli Lindgren

Seuraavat Loviisan seudun keräilijöiden järjestämät keräilymessut järjestetään 27.–28.8.2001 Loviisan Wanhat talot -messujen yhteydessä.

Lue myös:

    Uusimmat