Mitä hyötyä on ohituskaistoista ja miten niitä hyödynnetään?

ohituskaista
Joillakin tieosuuksilla ohituskaistojen kohdalla nopeusrajoitus on muuta tietä korkeampi. Älä kuitenkaan nosta nopeuttasi, jos sinulla ei ole aikomusta ohittaa.Lehtikuva
Julkaistu 03.01.2016 09:57

MTV LIFESTYLE

Uusia leveäkaistateitä ei enää rakenneta, koska ne eivät poista kohtaamisonnettomuuden mahdollisuutta. Nykyisin liikennettä pyritään sujuvoittamaan rakentamalla ohituskaistallisia tieosuuksia.

– Ohituskaistan kohdalla tie levenee, mikä aiheuttaa rauhallisesti etenevän auton kuljettajalle turvallisuuden tunteen. Tämä johtaa usein siihen, että nopeutta tulee huomaamatta nostettua asiaa sen kummemmin ajattelematta, toteaa Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

 Samaan aikaan takaa lähestyvä autoilija on aikeissa hyödyntää ohituskaistaa ja lähteä ohittamaan. Ohittaja kokee tilanteen hankalana, kun edessä rauhallisesti ajanut auto kiihdyttää nopeuttaan vaikeuttaen ohitusta. Moni ohittaja saattaa kokea tämän tahalliseksi kiusanteoksi, vaikkei asia näin kuitenkaan ole.

– Turhan provosoitumisen välttämiseksi ja liikenneturvallisuuden parantamiseksi suosittelen kiinnittämään huomiota tähän ilmiöön. Älä siis kiihdytä nopeuttasi ohituskaistan kohdalla, jos itselläsi ei ole aikomusta ohittaa, Vesalainen ohjeistaa.

Joillakin tieosuuksilla on ohituskaistan kohdalla 100 km/h nopeusrajoitus, vaikka kyseisellä tiellä muuten käytetään 80 km/h nopeusrajoitusta. Tällä pyritään siihen, että ohittaminen voisi tapahtua turvallisesti nopeusrajoituksen sallimissa puitteissa.

– Ajamalla edellä mainitussa tilanteessa 80 kilometrin tuntinopeudella myös ohituskaistan kohdalla oikeaa kaistaa, helpotat ohittamista ja lisäät näin liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta oman matka-aikasi juurikaan pidentymättä, Vesalainen ohjeistaa.

Tuoreimmat aiheesta

Autot