Koronatoimet kovenevat – hallitus esittää valmiuslain pykälien käyttöönottoa

9:22
Katso video: Vastuu epidemian leviämisen estämisestä kuuluu jokaiselle, painotti Sanna Marin tänään tiedotustilaisuudessa.

Hallitus esittää valmiuslakien käyttöönottoa. Pääministeri Sanna Marin (sd.) perusteli järeitä toimia pahentuneella koronatilanteella. Pääministeri muistutti myös jokaisen henkilökohtaisesta vastuusta viruksen leviämisen estämisessä.

Hallitus päätti tänään esittää eduskunnalle neljän valmiuslaissa olevan poikkeusvaltuuden käyttöönottoa.

Ensimmäinen antaa kunnille mahdollisuuden luopua säädettyjen määräaikojen noudattamisesta kiireettömässä hoidossa. Tavoitteena on turvata resurssien riittävyys, jos koronapotilaiden määrä kasvaa liian suureksi.

Toinen poikkeus antaa sosiaali- ja terveysministeriölle ja aluehallintoviranomaisille mahdollisuuden määrätä sekä julkisia että yksityisiä hoitoyksiköitä muuttamaan toimintaansa jos tautitilanne sitä vaatii.

Kolmas poikkeuspykälä lisää pääministerin valtaa. Jos viranomaiset tai toimintayksiköt ovat erimielisiä toimivaltuuksistaan, niin asian ratkaisee hallitus pääministerin esityksestä.

Neljäs poikkeuspykälä keskittää valtion viestinnan johtamisen valtioneuvoston kansliaan. Tavoitteena on pyrkimys mahdollisimman yhdenmukaiseen viestintään. Samalla hallituksen ote viestinnästä tiukkenee.

Lopullisesti poikkeustoimien käyttöönotosta päättää eduskunta.

Käsienpesu jatkuu

Pääministeri Sanna Marin muistutti tiedotustilaisuudessa, että vastuu epidemian leviämisen estämisestä kuuluu jokaiselle.

– Pidetään turvavälit, huolehditaan käsihygieniasta, käytetään kasvomaskeja ja vältetään ihmisten kohtaamisia, luetteli Marin.

Eduskunta käsittelee parhaillaan lakimuutosta, jolla ravintoloita suljetaan kolmeksi viikoksi. Ensi maanantaina alkaa myös hallituksen julistama niin kutsuttu kolmen viikon sulkutila, johon liittyy erilaisia rajoituksia ja suosituksia muun muassa kouluihin, harrastuksiin ja kokoontumisiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja