Mitä hallituksen kaavailut oikeasti tarkoittavat palkansaajille? "Eniten kärsisivät kuntien työntekijät"

Miten yhteiskuntasopimus ja hallituksen pakkolait vaikuttaisivat keskivertopalkansaajiin sekä yrityksiin? 3:49

Hallituksen keinot parantaa kilpailukykyä ovat yhteiskuntasopimusta suppeammat ja tutkijoiden mielestä karkeammat. Asiantuntijoiden mukaan hallituksen vaihtoehdot yhteiskuntasopimukselle myös kohtelevat palkansaajia eri tavalla.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Tuomas Pekkarinen uskoo, että hallituksen toteuttamissa kilpailukykytoimissa eniten kärsisivät valtion ja kuntien työntekijät.

– Hallituksella ei ole lainsäädäntöteitse keinoja vaikuttaa kuin julkisen sektorin työntekijöiden asemaan. Jos mennään siihen että hallituksen on toimittava omin keinoin, se koskettaa ensisijaisesti heitä. Näin ollen se kohdentuu hyvin eri tavalla. 

"Pelisäännöistä olisi sovittava yhdessä" 7:02

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Vesa Vihriälä uskoo, että hallitusvetoisessa mallissa kaikki palkansaajat saisivat lisää maksuja ja kireämpää verotusta.

– Maksujen osalta voidaan tietysti kohdistaa toimenpide kaikkiin, esimerkiksi sairausvakuutusmaksulla, työttömyysvakuutusmaksulla taikka verotuksella. Siltä osin nämä ovat yhtäläisiä, mutta silloin kun puhutaan jollakin lailla työehdoista, niin julkinen sektori voi päättää ainoastaan julkisen sektorin työehdoista, hän painottaa.


Lue myös:

    Uusimmat