Mitä asunnolle tehdään erotessa, Kotia kohti -ohjelman Mira Kasslin?

Mitä omistusasunnolle tapahtuu erotilanteessa? AVAn Kotia kohti -ohjelman kiinteistönvälittäjä Mira Kasslin vastasi AVAlaisen esittämään kysymykseen. Esitä oma kysymyksesi asunnon ostamisesta tai sisustuksesta ohjelman asuntoasiantuntijoille!

"Omistamme avopuolison kanssa puoliksi asunnon. Miten toimimme erotilanteessa?"

Kotia kohti -ohjelman kiinteistönvälittäjä Mira Kasslin toteaa, että vaihtoehtoja on kaksi:

1. Myydään omistusasunto ulkopuoliselle. Jos asunto omistetaan yhdessä (missä tahansa suhteessa) kumpikin toimii myyjänä. Jos asunnon omistaa vain toinen puolisoista, omistaja toimii myyjänä. Avoliitossa toiselta osapuolelta ei tarvitse kysyä suostumusta kodin myyntiin; avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa tarvitaan aina puolison suostumus.

2. Toinen puolisoista ostaa toiselta puolisolta asunnon osuuden. Tehdään asunnon murto-osan kauppa (kaupan kohde on 1/2 asunto-osakkeesta), jossa toinen osapuoli toimii myyjänä ja toinen ostajana. Jos kauppahinnasta ei päästä sopuun, voi asunnosta pyytää ulkopuolisen arvion kiinteistönvälittäjältä tai auktorisoidulta kiinteistöarvioitsijalta (AKA).

Entä jos yhteisymmärrykseen myynnistä ei päästä?

– Jos toinen osapuoli haluaa myydä asunnon ja toinen ei, tulee myyntiä haluavan hakea yhteisomistajuuden purkua käräjäoikeudelta, Kasslin toteaa.


Esitä kysymys Mira Kasslinille tai Tea-Mariia Pyyköselle:

Kotia kohti AVAlla maanantaisin klo 21

Kotia kohti -ohjelman toisessa jaksossa Anni Uusivirta etsi kaupunkiyksiötä – katso!


Oletko hukassa sopivan lainamäärän tai korkojen kanssa? Lue Kasslinin aikaisemmat vastaukset.


AVA / Jenni Junkala

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat