Mistä tietää, viettääkö lapsi liikaa aikaa ruudun ääressä? Suomalaisasiantuntija tyrmää harhaluulot

Lapsen ruutuajan sijaan vanhemman kannattaa ennemmin tarkkailla, mihin ruutuaikaa käytetään. Lapset käyttävät nettiä usein myös kehittävällä tavalla, muistuttaa Pelastakaa Lapset ry:n asiantuntija Anniina Lundvall.

Vanhemman näkökulmasta lapsen mediankäyttö jaksaa huolettaa, eikä mikään ihme. Aikuisenkin voi olla vaikeaa nukahtaa, jos iltaisin tulee viivyttyä liian kauan älypuhelinta näpräten.

Pelastakaa Lapset ry:n asiantuntija Anniina Lundvall kertoo huomanneensa myös monen lapsen pohtivan itse, millaisia vaikutuksia mediavälineiden käytöllä voi olla omaan käyttäytymiseen ja arkeen.

Sanonta ”liika on liikaa” pätee kaikessa – myös tabletin ja älypuhelimen parissa vietetyn ajan suhteen. Ruutuajan rajoittamisesta puhutaan paljon, mutta varsinaista haittaa ruudun tuijottamisesta on kuitenkin harvoin.

– Jos lapsella on kaikki hyvin, eikä vanhemmalla ole aihetta huoleen, lapsi voi suhteellisen vapaasti käyttää mediaa. Jos lapsi on terve, käy koulua, hänellä on kavereita, ei ole hätää, Lundvall muistuttaa.

Liiasta käytöstä näkyviä oireita

Aikuinenkin voi neuloa liikaa, jolloin hartiat menevät jumiin, tai juosta maratonin, jonka jälkeen lihakset ovat hellinä päiviä. Sama pätee myös medialaitteiden käyttöön: liiallinen käyttö aiheuttaa oireita, jotka kertovat, että olisi kenties aika vaihtaa tabletti vaikkapa kirjaan.

Usein lapsi havaitsee sen aivan itse. Lundvallin mukaan lapset pohtivat paljon itsekin, käyttävätkö kännykkää liikaa, voiko sen käyttöön jäädä koukkuun ja miksi päätä voi alkaa särkeä, kun on ollut pitkään tabletilla.

– Vanhempia huolestuttaa se, että lapsi käyttää laitteita liikaa tai viettää kauheasti aikaa koneella, eikä se, mihin laitteita käytetään. Huoli typistyy siihen, että ollaan ruudun ääressä liian kauan. Jos jostain olisi syytä olla huolissaan, niin riittävästä yöunesta ja siitä, mitä ruudulla tehdään. Lapset kuitenkin tekevät myös heitä kehittäviä ja kiinnostavia asioita netissä, vaikka vanhemmalle se näyttäytyy ”datailuna”.

Älä luista rutiineista lomallakaan

Yöksi laitteet on syytä aina laittaa kiinni ja säilyttää lapsen huoneen ulkopuolella.

Tärkeää lapsen mediankäytön valvomisessa on ylläpitää päivärytmiä myös lomalla. Kesälomalla moni aikuinenkin lipsuu arkisista tavoista ja rutiineista, mutta sääntöjen noudattaminen kannattaa. Näin syksyllä ei tarvitse totutella rutiineihin uudelleen.

– Kukin perhe toimii hyväksi havaitsemallaan tavalla. Älylaitteisiin löytyy sovelluksia, joilla nettikäyttöä voidaan seurata. Joissakin perheissä aikaa mitataan munakellolla. Jokainen lapsi on yksilö ja vanhempi tuntee oman lapsensa parhaiten. Siksi lapsen ruutuaikakin on yksilöllinen, eikä voida antaa tarkkoja ohjeita siitä, kuinka monta tuntia ja minuuttia on sopivasti, Lundvall korostaa.

Vanhemman ei kannata potea ruutuajasta huonoa omaatuntoa, jos tabletin antaminen lapselle hetkeksi tarkoittaa, että vanhempi ehtii sillä aikaa puhua tärkeän puhelun tai siivota.

Lue myös:

    Uusimmat