Mistä sähkölaskusi koostuu? Katso täältä!

Sähkön hinta on nyt melko edullisella tasolla. Asiakkaan maksama sähköenergia maksaa nyt noin kuusi senttiä per kilowattitunti, kun taas pörssihinta on tällä hetkellä nelisenkymmentä euroa megawattitunnilta. Mistä palasista sähkön hinta oikein koostuu ja mitkä asiat siihen vaikuttavat?

Sähkön hinta on nyt alhaalla ja kesä tekee myös sähkölaskuista hieman pienempiä monessa taloudessa. Hinta on helppo selvittää, mutta tiedätkö millaisista palasista se koostuu?

Hinnassa kolme osaa

Loppusumma, jonka asiakas maksaa sähköstään, koostuu kolmesta osasta: sähkön myyntihinnasta, siirtohinnasta sekä veroista. Myyntihinnan osuus on noin 40 prosenttia, ja siirron ja verojen osuudet noin 30 prosenttia. Myyntihinnan osuus on se, johon asiakas voi vaikuttaa kilpailuttamalla.

Siirtohinnalla sähkö kotiin

Sähkön siirtohinta tarkoittaa käytännössä juuri sitä, miltä se kuulostaakin: sähkön siirtämistä tuotantolaitoksesta kotiin töpseliin.

– Varsinaisen siirron lisäksi siirtohinnalla katetaan myös verkon rakentamista ja ylläpitämistä sekä sähkön mittaamisen kustannuksia, kertoo asiantuntija Jarmo Roiha Vattenfall Sähkönmyynnistä.

Veroihinkin voi vaikuttaa

Asiakkaiden sähköstä maksama vero koostuu sähköverosta, jonka osuus on noin kymmenesosa sähkön kokonaishinnasta, sekä arvonlisäverosta, joka on Suomessa tällä hetkellä noin 23 prosenttia. Veroista päättää valtiovalta, eikä asiakkaalla sen paremmin kuin myyjälläkään ole mahdollisuutta vaikuttaa niihin.

- Arvonlisäveron osuutta voi kuitenkin pienentää kilpailuttamalla myyntihintaa. Asiakas maksaa sähköstään verollista hintaa, joten myyntihinnan laskiessa pienenee myös arvonlisäveron osuus.

Mitä kaikkea kilpailutetaan?

Kilpailuttamisen perimmäinen tarkoitus on saada sähköä mahdollisimman edullisesti, mutta sillä voi kuitenkin vaikuttaa myös moneen muuhun asiaan. Asiakas voi muun muassa valita itselleen sopivan sopimustyypin määräaikaisesta, kiinteästä sopimuksesta, toistaiseksi voimassa olevasta sopimuksesta sekä pörssisopimuksesta.

- Sopimustyyppeihin kannattaa tutustua hyvin, sillä hinta määräytyy niissä eri tavalla. Sopimusten lisäksi asiakas voi valita, haluaako vesi-, tuuli- tai ydinvoimalla tuotettua sähköä. Tuotantotavan voi myös jättää valitsematta ja ostaa normaalia perussähköä. Tuulivoimalla tuotettu sähkö on yleensä hiukan kalliimpaa kuin muut, Roiha kertoo.

Sää voi nostaa tai laskea hintaa

Sää vaikuttaa sähkön myyntihintaan hankintahinnan kautta – eikä ainoastaan Suomessa vaan myös muissa Pohjoismaissa vallitseva sää. Pohjoismainen vesivoima tuotetaan pääasiassa Ruotsissa ja Norjassa, joten jos sade parantaa vesitilannetta siellä, sähkön hankintahinta laskee.

- Myös pakkaset vaikuttavat sähköntuotantoon. Kun Suomessa on kova pakkanen, sähkö on aika kalista, koska kaikki tuotantotavat ovat käytössä kovan kuormituksen kattamiseksi.

Taantuma laskee kysyntää

Sähkön hinta nousee ja laskee yhtä matkaa myös taloudellisen tilanteen kanssa. Kun taloudessa menee heikommin, esimerkiksi isoja tehtaita pyöritetään vajaateholla, jolloin sähköä ei tarvita niin paljon. Sähkön kysynnän laskiessa laskee myös hinta.

Raaka-ainekustannukset siirtyvät sähkön hintaan

Fossiiliset polttoaineet vaikuttavat sähkön hintaan kahdella tavalla. Jos maakaasun, kivihiilen ja öljyn hinnat nousevat, myös tuotantokustannukset ja sitä kautta sähkön hinta kasvavat. Lisäksi fossiilisiin polttoaineisiin vaikuttaa päästökauppa. Se on eurooppalainen mekanismi, jossa fossiilisilla polttoaineilla tuotetulle sähkölle joudutaan hankkimaan päästöoikeuksia. Päästöoikeuksien hinnat siirtyvät sähkön hintaan.

- Päästöoikeuksien hinnat ovat nyt aika matalalla tasolla Euroopan taloudellisen taantuman vuoksi. Sähkön kysyntä on laskenut, joten sitä ei tarvitse tuottaa niin paljon fossiilisilla polttoaineilla, selvittää asiantuntija Jarmo Roiha Vattenfall Sähkönmyynnistä.

Deski/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja