Missä voi äänestää ennakkoon, mitä mukaan äänestyspaikalle? Näin äänestät eduskuntavaaleissa!

Näin äänestät eduskuntavaaleissa! 1:12
Näin äänestät eduskuntavaaleissa

Vuoden 2019 eduskuntavaalit pidetään kahden viikon päästä. Äänestää voi sekä ennakkoon että varsinaisena äänestyspäivänä eli sunnuntaina 14. huhtikuuta.

Mutta missä ja miten voi äänestää, mitä tarvitaan mukaan ja kuinka käyttäytyä äänestyspaikalla? Lue tämä artikkeli, joka perustuu virallisiin vaalit.fi-sivuihin!

Ennakkoäänestys kotimaassa

Eduskuntavaalien äänestys alkaa ennakkoäänestyksellä. Kotimaassa ennakkoon voi äänestää kuka tahansa tarkoitusta varten järjestetyissä äänestyspaikoissa keskiviikosta 3.4. tiistaihin 9.4. 

Ennakkoäänestyspaikkoja ovat muun muassa kirjastot, postit, kauppakeskukset ja marketit sekä virastot. Katso kotimaan ennakkoäänestyspaikat paikkakunnittain viralliselta vaalit.fi-sivustolta.

Suurimmissa kunnissa yleisiä ennakkoäänestyspaikkoja on tavallisesti useita. Yleensä ennakkoäänestyspaikka on avoinna kaikkina seitsemänä ennakkoäänestyspäivänä eli 3.-9.4. Osa paikoista voi kuitenkin olla auki lyhyemmänkin ajan, joten päivät ja kellonajat kannattaa tarkastaa etukäteen.

Ennakkoon voi äänestää myös laitoksissa kuten sairaaloissa tai vaikkapa vainhainkodeissa. Katso täältä lisätietoja. Myös kotoa äänestäminen järjestyy, kertoo vaalit.fi.

Ennakkoäänestys ulkomailla

Ulkomailla ennakkoäänestys alkaa myös 3.4. Ulkomaan ennakkoäänestysaika on kuitenkin kolme päivää kolme päivää Suomea lyhyempi, 3.-6.4. 

Ulkomaan ennakkoäänestyspaikkoja ovat Suomen edustustot ja niiden toimipisteet. Monet ulkomaan ennakkoäänestyspaikat, mutta eivät kaikki, ovat avoinna kaikkina neljänä ennakkoäänestyspäivänä.

Ulkomailla ennakkoäänestyspisteitä on useampiakin niissä maissa, joissa asuu paljon suomalaisia. Esimerkiksi Espanjassa ennakkoäänestyspaikat on pääkaupunki Madridin ja turistien suosiman Barcelonan lisäksi Fuengirolassa ja Torreviejassa. Ennakkoon voi äänestää myös Torremolinoksessa, Kanarian saarilla Gran Canarialla ja Teneriffalla sekä Palma de Mallorcalla.

Thaimaassa puolestaan ennakkoäänestys on järjestetty Bangkokiin, Chiang Mai’hin, Hua Hiniin, Pattayalle ja Phuketiin.

Tänä vuonna ulkomailla voi äänestää ensimmäistä kertaa myös kirjeäänestyksellä. Sen lisäksi ulkomailla olevissa suomalaisissa laivoissa järjestetään niin sanottu laivaäänestys. Lue näistä lisää osoitteesta www.vaalit.fi.

Mitä mukaan äänestyspaikalle?

Äänestettäessä mukaan on otettava henkilöllisyystodistus, joka voi olla poliisin myöntämä henkilökortti, passi, ajokortti tai vastaava kuvallinen asiakirja. Henkilöllisyystodistus tarvitaan riippumatta siitä, äänestääkö ennakkoon vai virallisena äänestyspäivänä.

Mukaan äänestyspaikalle voi ottaa myös postissa kotiin saapuneen ilmoituksen äänioikeudesta, mutta se ei ole välttämätön.

Jos äänestää ennakkoon laitoksessa tai ulkomailla, ilmoitus äänioikeudesta kannattaa ottaa mukaan äänestämisen nopeuttamiseksi. Jos ilmoituskortti ei ole tullut, sitä voi tiedustella mistä tahansa maistraatista.

Miten toimia äänestyspaikalla?

Äänestyspaikalla äänestäjän tulee esittää ensin henkilöllisyystodistuksensa vaalivirkailijalle, joka antaa hänelle äänestyslipun.

Äänestäminen tapahtuu äänestyskopissa, jonne mennään yksin. Äänestäjä saa kuitenkin ottaa mukaan avustajan, jos hän ei pysty tekemään äänestysmerkintää itse. Avustaja ei kuitenkaan saa olla itse ehdokkaana vaaleissa eikä ehdokkaan lähisukulainen. Myös vaalivirkailijat avustavat tarvittaessa.

Äänestyskopissa on valmiina kynä ja seinältä löytyvät vaalipiirin ehdokaslistat. Äänestäjä voi äänestää vain oman vaalipiirinsä ehdokasta. Jos kuitenkin äänestää ennalta toisella paikkakunnalla, voi vaalivirkailijalta pyytää nähtäväksi oman vaalipiirinsä ehdokaslistan.

Äänestyslipun oikealla puoliskolla on ympyrä, johon merkitään sen ehdokkaan numero, jolle haluaa äänensä antaa. Äänestyslippuun ei saa kirjoittaa tai piirtää mitään muuta, koska silloin on vaara, että ääni hylätään. 

Numeron kirjoittamisen jälkeen lippu taitetaan niin, että numero jää piiloon kortin sisäpuolelle eikä se näy ulospäin. 

Varsinaisena vaalipäivänä äänestettäessä äänestyslipuke viedään vaalivirkailijalle, joka leimaa äänestyslipun, ja sujautetaan vaaliuurnaan.

Ennakkoäänestyksessä vaalivirkailija antaa äänestäjälle ruskean vaalikuoren, johon leimattu äänestyslippu laitetaan. Kuori suljetaan liimalla ja annetaan vaalivirkailijalle.

Varsinaisena äänestyspäivänä äänestettäessä puolestaan leimattu äänestyslippu pudotetaan sellaisenaan vaaliuurnaan.

Miten valita ehdokas?

Oman ehdokkaan voi löytää esimerkiksi tutustumalla eri puolueiden ehdokaslistoihin, katsomalla vaaliväittelyitä tai tekemällä vaalikoneen.

MTV Uutisilla on oma vaalikone, jossa ehdokkailta on kysytty heidän kantaansa muun muassa perusturvaan, työttömien aktivointiin, verotukseen, kannabiksen laillistamiseen ja hävittäjähankintoihin. Vastaa vaalikoneen kysymyksiin ja löydä oma ehdokkaasi täältä:

Jos vaalikone ei avaudu selaimellasi, pääset siihen tästä linkistä

Kaikki eduskuntavaalien 2019 ehdokkaat vaalipiireittäin löydät puolestaan tästä linkistä.

Lue myös:

    Uusimmat