Mitä, missä, milloin: Äänestyspaikat, -ajat ja kaikki muu – näin äänestät sunnuntain eduskuntavaaleissa!

Näin äänestät eduskuntavaaleissa! 1:12
Video: Näin äänestät eduskuntavaaleissa

Vuoden 2019 eduskuntavaalien varsinainen äänestyspäivä on sunnuntaina 14. huhtikuuta. Tässä uutisessa on tarvittavat ohjeet äänestykseen. 

Missä ja miten voi äänestää, mitä tarvitaan mukaan ja kuinka toimia äänestyspaikalla? Lue seuraava artikkeli, joka perustuu virallisiin äänestysohjeisiin vaalit.fi-sivulla.

Äänestyspaikka

Vaalipäivänä jokainen äänioikeutettu saa äänestää vain omassa äänestyspaikassaan. Paikka mainitaan postitse saapuneessa ilmoituskortissa.

Mikäli et tiedä oma äänestyspaikkaasi, voit selvittää sitä äänestyspaikkapalvelusta, jonka linkki löytyy myös vaalit.fi-sivulla.

Omaa äänestyspaikkaasi voit kysyä myös vaalipalvelunumerosta 0800 9 4770.

Äänestysajankohta

Vaalihuoneistot ovat avoinna sunnuntaina kello 9–20. Mikäli äänestyspaikalla on jonoa kello 20, saavat kaikki siihen mennessä paikalle saapuneet äänestää rauhassa ennen äänestystoimituksen lopettamista.

Tarvittavat henkilöllisyyspaperit

Äänestäjällä tulee olla mukanaan kuvallinen henkilöllisyystodistus, esimerkiksi sirullinen henkilökortti, ajokortti tai passi.

Jos sinulla ei ole tällaista asiakirjaa, voit hakea lähimmältä poliisilaitokselta äänestämistä varten annettavaa maksutonta väliaikaista henkilökorttia. Sitä hakiessasi tarvitset kaksi enintään kuusi kuukautta vanhaa passikuvaa.

Itse äänioikeusilmoitusta ei tarvita äänestyksessä, mutta voit ottaa sen mukaasi, jos haluat. 

Ehdokaslistat

Äänestyskopin seinältä löytyvät vaalipiirin ehdokaslistat. Äänestäjä voi äänestää vain oman vaalipiirinsä ehdokasta. 

Kaikki eduskuntavaalien 2019 ehdokkaat vaalipiireittäin löydät tästä linkistä. Ehdokasnumerot ovat myös nähtävissä ehdokkaiden omissa vaalimainoksissa sekä tiedotusvälineissä.

Jos oma ehdokas ei vielä ole selvillä tai kaipaat vaihtoehtoja, tee MTV Uutisten vaalikone!

Jos vaalikone ei avaudu selaimellasi, pääset siihen tästä linkistä

Äänestäminen

Esitä henkilöllisyystodistuksesi vaalivirkailijalle. Hän etsii nimesi vaaliluettelosta ja antaa sinulle äänestyslipun. Vaalivirkailija myös merkitsee vaaliluetteloon, että olet äänestänyt. 

Mene äänestyslipun kanssa äänestyskoppiin. Kopissa on kynä ja kopin seinällä olevasta ehdokaslistojen yhdistelmästä voit tarkistaa ehdokkaasi numeron. 

Merkitse kynällä äänestyslippuun sen ehdokkaan numero, jolle haluat antaa äänesi. Älä kirjoita äänestyslippuun mitään muuta!

Merkittyäsi numeron äänestyslippuun taita se siten, että numero jää taitoksen sisäpuolelle eikä näy ulospäin.

Mene taitetun äänestyslipun kanssa vaaliuurnasta huolehtivan vaalivirkailijan luo. Hän leimaa äänestyslippusi.

Tämän jälkeen pudotat leimatun äänestyslipun vaaliuurnaan. Sen jälkeen voit poistua äänestyspaikalta.

Henkilökohtainen avustaja

Voit ottaa mukaasi oman vaaliavustajan, jos et esimerkiksi kykene itse tekemään äänestysmerkintää. Oma vaaliavustaja ei kuitenkaan voi olla vaaleissa ehdokkaana oleva henkilö eikä hänen puolisonsa, lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa. Jos Sinulla ei ole omaa avustajaa, äänestyspaikalla on erityinen vaaliavustaja.

Jos tarvitset apua äänestysmerkinnän tekemisessä, vaaliavustaja tulee avustamaan sinua äänestyskoppiin.

Lue myös:

    Uusimmat