Missä asua vanhoilla päivillä? Ikääntyvä väestö vastaa!

Suuressa ikääntyvän väestön asumista koskevassa kyselytutkimuksessa vastaajat saivat ilmaista toiveitaan ja pelkojaan asumiseen liittyen. Katso, mikä oli ehdottomasti toivotuin asumismuoto elämän viimeisille vuosille.

Kiinteistö- ja rakentamisfoorumi KIRA sekä KÄKÄTE (käyttäjälle kätevä teknologia) -projekti toteuttivat yhteistyössa TNS Gallupin kanssa Ikääntyminen ja asuminen 2012 -tutkimuksen. Tutkimukseen vastasi yhteensä 562 iältään 55–74-vuotiasta henkilöä.

Laajan tutkimuksen osassa tiedusteltiin, mikä olisi vastaajille ikääntyessä mieluisin asumismuoto, mikäli he saisivat valita vapaasti tarpeisiinsa sopivan asunnon. Selvästi suosituin asumismuoto oli vastanneiden mielestä rivi-tai kerrostalossa sijaitseva tavallinen omistusasunto, jonka valitsi yhteensä 32 prosenttia vastanneista.

Nykyinen asumismuoto vaikuttaa toiveisiin

Rivi- tai kerrostaloasunnon jälkeen toiseksi mieluisin asumisvaihtoehto olisi omakotitalo tai omistusasunto senioritalossa. Omakotiasumisen puolesta liputti 22 prosenttia vastanneista, kun taas senioritalolle antoi äänensä 15 prosenttia vastanneista. Vaihtelua mieluisiin asumismuotoihin löytyi vastaajien iän mukaan: Iäkkäimmät kyselyyn vastanneet (70–74-vuotiaat) pitivät palvelutaloa toiseksi mieluisampana asumismuotona.

Vastaajien nykyinen asumismuoto vaikutti myös selkeästi tulevaisuuden toiveisiin, ja esimerkiksi omakotitalossa tällä hetkellä asuvista 46 prosenttia haluaisi myöhempinä vuosinaan myös asua omakotitalossa.

Hieman yllättäen vain 5 prosenttia vastanneista piti tavallista vuokra-asuntoa mieluisimpana, ja omistusasujille muutto vuokra-asuntoon vaikutti olevan hyvin vieras ajatus.

Minkälaisessa kodissa sinä haluaisit asua, kun ikää tulee lisää? Vastaa Jokakodin kyselyyn, ja muistathan myös perustella vastauksesi. Kyselyyn pääset tästä linkistä.

Teksti: Paula Koski / Jokakoti
Kuva: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja