Minun joulutarinani: Viinaa tyhjään mahaan, ilman tuttavia

Nimimerkki "Ension" mieleen on jäänyt parhaiten vuoden 1964 erilainen joulu. Silloin hän asui Ruotsissa, oli rahaton ja yksinäinen. Aattoilta kului kovassa humalassa, jonka kruunasi kolari sekä sammuminen sillan alle. Sitä edeltävät joulut eivät olleet kultaisia: Ensio vietti pyhät töissä paperitehtaalla.

Ension joulumuistot eivät ole olleet kovin kultaisia. Hän vietti monet joulunpyhät paperitehtaan jouluremontissa tehden pitkää päivää. Se ei kuitenkaan haitannut Ensiota, sillä hän sai kolminkertaista palkkaa ja pystyi olemaan pois kotoa. Vanhemmat riitelivät alituiseen.

Myöhemmin Ensio teki päätöksen lähteä Ruotsiin. Siellä ollessaan hän vietti elämänsä ikävimmän joulun, joka on jäänyt hyvin hänen mieleensä. Ensio oli muuttanut Sölvesborgista Södertäljeen muutamaa päivää ennen joulua vuonna 1964.

– Majapaikkani oli suomalaisten poikamiesparakki Svalänge B. Jouluaattona minulla oli margariinirasia, virolainen ruisleipä ja 0,7 litraa Absolut renad -viinaa. Parakin yhteiskeittiön jääkaapista rakkaat maanmieheni varastivat kaiken. Join viinaa tyhjään mahaan, minulla ei ollut tuttavia, Ensio muistelee.

Sammuin sillan alle autoon

Poikamiesparakin naapurihuoneen kavereilla oli naisseuraa, ja miehet pyysivät Ensiota viemään heidät tyttöjen asunnolle kaupungin toiselle puolelle. Sinne Ensio ajoi opastusten avulla, mutta paluu ei humalassa onnistunut niin hyvin.

– Pääkadulla ajoin päin liikennemerkkitolppaa iltakahdeksalta Saabin keula rutussa, mutta nesteet sisällä. Yrityksistäni huolimatta en löytänyt parakille. Sammuin sillan alle autoon, josta heräsin puolen yön jälkeen oksentamaan.

Myöhemmin Ensio löysi takaisin parakille. Joulupäivä kului pelon merkeissä, hän odotti, tulevatko poliisit. Edellisen illan humalatilan kärsimykset tuntuivat seuraavana päivänä ylitsepääsemättömiltä.

– Kaiken kruunasi kraanavedellä parannettava kaamea krapula. Ei edes margariinileipä maistunut. Auton omistajille maksoin keulan: puskuri, maski ja konepellin oikaisu ja maalaus. Se vastasi noin 25 tunnin nettopalkkaa. Tämä on jäänyt jouluista mieleeni.

Lisää Studio55:läisten kertomuksia unohtumattomista jouluista julkaistaan tämän kuun aikana joulupäivään asti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja