Minkälainen on viiden tähden omakotitalo?

Talon ostovaiheessa kiinnitetään melkein poikkeuksetta päähuomio sijaintiin, varusteluun ja pintamateriaaleihin. Vähemmälle huomiolle jäävät rakennustekniikan yksityiskohdat - miten ja mistä talo on tehty.

Yksi syy on tietysti se, että laadun mittaamiseen ja määrittelyyn ei ole ollut selviä ohjeita, työkaluista puhumattakaan. Nyt sellaiseksi on kehitetty niin sanottu teknisen laadun tähtiluokitus, jonka kokeilemiseen Oulun asuntomessut antoivat pilottikohteena mainiot puitteet.

Menetelmän kehittämisestä vastaa useiden rakennusalan eri osa-alueiden asiantuntijoiden muodostama ryhmä, joka poimi kaikkien Oulun messutalojen joukosta 20 talon otoksen. Talot arvioitiin, pisteytettiin ja tähditettiin kiinnittäen huomiota sisäilman laatuun, energiankulutukseen, ympäristövaikutuksiin ja aivan erityisesti kosteudenkestävyyteen.

Nykyisin voimassa olevien, normaalien rakennusmääräysten edellyttämä vähimmäistaso katsottiin jo riittäväksi eli yhden tähden arvoiseksi. Uusien suomalaisten pientalojen laatu riittää yleensä kahteen tähteen; messutalot puolestaan saivat kolmesta neljään tähteä.

"Teknistä tasoa nostamalla ja parantamalla oli mahdollista päästä tämän arviointimenetelmän maksimitulokseen, viiteen tähteen," kertoo virastopäällikkö Tapani Mäkikyrö Oulun kaupungin rakennusvalvontavirastosta.

Yksi talo pääsi tähän. Villa Laivakellossa oli sekä suunnittelu- että toteutusvaiheessa otettu huomioon poikkeuksellisen paljon juuri niitä tekijöitä, joita tässä arviointimenetelmässä arvostetaan.

"Eivät kaikki osa-alueet tässäkään viiteen tähteen yltäneet," Mäkikyrö huomauttaa. "Kosteus ja energia saivat kaikki tähdet, mutta sisäilma ja ympäristövaikutukset jäivät neljään. Kun yhteispisteitä sitten laskettiin, kokonaissumma nousi niin vakuuttavaksi, että viisi tähteä siitä irtosi. Taloon liittyy myös vahvaa tutkimuksellista otetta."

Myös rakentajalta viiden tähden saavuttamiseksi vaaditaan luonnollisesti tavanomaista suurempaa panostusta. Laatu sekä maksaa että aiheuttaa lisää vaivannäköä. Olennaisinta lienee kuitenkin se, että käytössä on oltava rahan ja ajan lisäksi oikeaa ja täsmällistä tietoa siitä, missä rakennushankkeen vaiheessa mihinkin yksityiskohtaan tai osa-alueeseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Tähtiluokitukselle toivotaankin maanlaajuista käyttöä:

"Kyllä tämä todellakin on tarkoitettu sovellettavaksi muuallakin kuin Oulussa," Mäkikyrö painottaa. "Tavoitteemme on, että se tulisi tunnetuksi koko Suomessa ja saavuttaisi todella valtakunnallista vaikutusta."

Menetelmää voi käyttää rakentamisessaan apuvälineenä kuka hyvänsä. Siitä löytyy lisää internetissä, osoitteessa www.pientalonlaatu.fi.

Yhteistyötahot menetelmän luomisessa ovat olleet:

· Ympäristöministeriö

· VTT Oulu

· Oulun yliopisto

· Merikoski/Heli ry

· Pientaloteollisuus ry

· Motiva Oy

· Sisäilmayhdistys ry

· Ok Suomen Asuntomessut

(JKA 30.9.2005)

Lue myös:

    Uusimmat