Minkä mullan valitsen kasvilleni? Lue puutarha-asiantuntijan vinkit!

Kaupoista löytyy multaa moneen lähtöön. Mistä kotipuutarhuri tietää, millaista multaa kannattaa istutuksilleen ja kasveilleen valita? Lue asiantuntijan vinkit!

– Multa valitaan käyttötarkoituksen mukaan, jolloin kasville saadaan paras mahdollinen kasvualusta, puutarha-asiantuntija Mari Kaartokallio Kekkilästä neuvoo.

– Mullan resepti suunnitellaan kasviryhmän tarpeet ja käyttötarkoitus huomioiden. Eri mullissa on eri suhteessa raaka-aineita, Kaartokallio kertoo. 

Kaartokallion mukaan esimerkiksi puutarhamultaa voi käyttää moniin eri tarkoituksiin, mutta se ei välttämättä anna niin hyvää lopputulosta vaikkapa ruukkuistutuksissa. Erityismullassa kasvi saa kasvulleen parhaat mahdolliset olosuhteet. 

Puutarhamulta

– Puutarhamulta on hyvä yleismulta pihan istutuksiin ja nurmikon paikkaukseen tai perustamiseen. Se sisältää myös luomukompostia.

Kesäkukkamulta 

– Kesäkukkamulta on erikoismulta ruukku- ja parvekeistutuksille, ja nimensä mukaisesti kesäkukille. Multa on vaaleaa kasvuturvetta ja hiekkaa sisältävä multa, jossa juuret kasvavat hyvin. Kesäkukkamulta on lannoitettu sekä nopeammin liukenevilla ravinteilla että koko kesän ajan vaikuttavalla pitkävaikutteisella ravinteella.

Perenna- tai ruusumulta

– Perennamulta taas on erikoismulta monivuotisille kasveille. Mullalla on hyvin kantava rakenne, se säilyy ilmavana, varastoi vettä ja ravinteita eikä painu. Multa sopii ruusuille, kärhöille ja monivuotisille kukille. Siinä on kaliumia ja ravinteet riittävät kasvin kasvuun lähtöön, Kaartokallio sanoo.

Kestomulta

Kestomulta on erikoismulta viherkasveille, erityisesti sisällä kasvatettaville viherkasveille.

– Multa sopii altakasteluruukkuihin, koska mullan rakenne on sellainen, että vesi ja ravinteet leviävät koko multakerrokseen. Vesi nousee kasvin käyttöön, ei painu, on hyvä isommillekin viherkasveille ja on myös ammattilaisten suosima multa.

Kaktusmulta

Kaktus- ja mehikasvimulta on erikoismulta kuivemmassa viihtyville, niukasti ravinteita käyttäville kasveille. Tämän tyyppisten kasvien suosio on ollut Kaartokallion mukaan selvässä nousussa. 

– Ne ovat nyt trendikkäitä, niitä on entistä enemmän tarjolla ja ne tarvitsevat omat hiekkapitoisen, niille sopivan kasvualustan. 

Kylvömulta

– Kylvömulta on pienten itävien siementaimien tarpeisiin sopiva multa. Samaa multaa käyttävät ammattiviljelijät, jotka kasvattavat taimia. Multa on hyvin hienojakoista, ilmavaa, jolloin pienet juuret pääsevät kasvamaan. Ravinteiden taso on matala, koska itävät taimet eivät käytä paljoa ravinteita. 

Taimimulta

– Kun pienet siemenet ovat kylvömullasta ponnistaneet, ne koulitaan eli istutetaan uudelleen kasvatusruukkuihin taimimultaan, johon on kylvömullan tavoin lisätty humushappoa. Se on erityisen hyvää kasvien juurtumiselle. Taimimulta on myös ravinteikkaampi ja pikkutaimien jatkokasvatukseen sopiva, Kaartokallio kertoo.

Orkideamulta

– Orkideamulta ei ole varsinaisesti multaa, vaikka nimi niin sanookin, vaan se on erikoiskasvualusta kämmekkäkasveille. Se on karkeaa maa-ainesta, kuorta ja poltettua savea sellaiselle kasveille, jotka viihtyvät ilmavassa maassa. Orkideamulta on useimmille kämmekkäkasveille oiva kasvualusta.

Kasvimaamulta

Kasvimaamulta on luomutuote keittiöpuutarhaan, sillä se on luonnonmukaisesti lannoitettu.

– Se sopii viljelylaatikoihin erinomaisesti, Kaartokallio vinkkaa. 

Yrttimulta

– Yrttimulta on yrtti- ja maustekasvien erikoismulta. Yrttimulta on luonnonmukainen multa, johon on lisätty juurtumista ja kasvua edistävää humushappoa. Multa ei ole kompostoitunut.

Havumulta

– Havumulta on erikoismulta happamassa maassa viihtyville kasveille. Havumulta on niukalti kalkittu siksi, että maan pH-arvo pysyisi matalana. Ikivihreät kasvit kasvavat hyvin, kun maata ei ole kalkittu. Havumulta sopii muun muassa havukasveille, pensasmustikalle, hortensialle sekä atsalealle.

Lue myös:

    Uusimmat