Mainos

Kasvata itse maukkaat yrtit: Näillä vinkeillä saat yrttipenkin kukoistamaan

Kasvata itse maukkaat yrtit: Näillä vinkeillä saat yrttipenkin kukoistamaan

Yrtit saa kasvamaan niin keittiössä kuin kasvimaallakin. Helpoimmalla pääsee valitsemalla yrttipenkkiin helppoja lajikkeita tai istuttamalla valmiit kaupan ruukkuyrtit ravinteikkaaseen yrttimultaan.

Moni kotipuutarhuri innostuu keväisin ikiomasta yrttitarhasta. Esimerkiksi lasitettu parveke on kesällä kuin oma pieni kasvihuoneensa. Pihamaalle yrttipenkin voi perustaa niin istutuslaatikkoon kuin avonaiselle kasvimaallekin.

Jos yrtit haluaa tänä vuonna kasvattaa itse siemenestä saakka, nyt on oiva hetki laittaa siemenet itämään sisälle. Käytetyt jugurtti- ja maitopurkit toimivat oivina idätysastioina.

Yrttien siemenet kannattaa kylvää kasvua ja vastustuskykyä parantavaan multaan. Kasviperäinen Grobiootti Yrttimulta sopii kaikille yrteille.

– Esikasvatuksen voi aloittaa jo aikaisin alkuvuodesta. Vielä ei ole liian myöhäistä. Muistisääntö on, että pidemmän kasvukauden vaativat kasvit laitetaan kasvamaan aikaisemmin – alkaen helmikuun loppupuolella, neuvoo GreenCaren puutarhatuotteiden tuoteryhmäpäällikkö Jussi Petäjä.

Pidemmän kasvukauden kasvit tuottavat satoa vasta kesän loppupuolella. Näitä ovat esimerkiksi chilit, persilja ja rosmariini. Tarkemmat istutusohjeet kannattaa aina tarkistaa siemenpussin kyljestä.

Siemenestä kasvattaessa taimet voidaan istuttaa ulos samaan aikaan, kun ilma on lämmennyt riittävästi. Sitä ennen taimia karaistaan totuttamalla ne lämpimään ulkoilmaan päivisin ja tuomalla ne sisälle yöksi. Hallan vaaraan on syytä varautua suojaamalla jo ulos istutetut hyötykasvit tarvittaessa harsolla.

– Kasvuolosuhteiden kannalta on erittäin tärkeää, että ne ovat mahdollisimman tasaiset. Kosteutta ei saa olla liikaa, ja sitä tulee tarkkailla lähes päivittäin kasvuvaiheessa. Lämpötilakaan ei saa heitellä liiaksi, Petäjä muistuttaa.

Ravinne parantaa yrttien makua ja satoa

Parvekkeella ja terassilla yrttien viljely onnistuu, kunhan kasvuolosuhteet ovat oikeat. Paahteisella etelään päin suuntaavalla paikalla monet yrtit viihtyvät, mutta vaativat myös runsaasti kastelua. Hyötykasvien kannalta olisi parempi, jos kasvien paikkaa auringon ja varjon välillä voisi päivän mittaan vaihdella, mikäli aurinko porottaa parvekkeelle tai terassille koko päivän.

Vastaavasti varjoisella parvekkeella tai terassilla kasvit kannattaa siirtää auringonsäteiden mukaan aurinkoisempaan paikkaan päivän aikana. Yrteille voi pystyttää myös kasvihuoneen tai kasvukehikon, jos sellaiselle on tilaa.

– Hyötykasvien kastelussa tärkeintä on säännöllisyys. Kastelun lisäksi hyötykasveille kannattaa antaa ravinnetta, joka parantaa niiden makua ja satoa, Petäjä sanoo.

Petäjä suosittelee ravinteeksi Grobiootti Yrttiravinnetta. Ravinne suojaa taimien herkkiä juuria, lisää kuivuudenkestävyyttä ja antaa tutkitusti jopa neljänneksen paremman sadon. Pienenpienet ravinnerakeet ovat helppokäyttöisiä, hajuttomia ja täysin kasviperäisiä. 

Valitse sopivat yrtit

Mitä lajikkeita yrttipenkkiin kannattaa sitten valita? Tietenkin itselle maistuvimpia, joita käyttää mieluiten ruoanlaitossa. Yrttilajikkeissa on kuitenkin eroja, jotka kannattaa ottaa kasvatuksessa huomioon. 

– Helpoimpia yrttejä ovat muun muassa basilika, rosmariini, tilli, timjami ja korianteri. Tosin basilika ei viihdy tuulisella paikalla, vaan saattaa kellastuttaa lehtensä viileän tuulen takia. Sen sijaan esimerkiksi timjami ei hätkähdä kylmää. Avomaalla ruohosipuli on erityisen helppo ja nopeakasvuinen, Petäjä luettelee.

– Kaksivuotinen persilja sen sijaan vaatii jo hieman tekemistä, jotta sen saa uudelleen kasvamaan toisena vuonna.

Kaikkein helpoimmalla oman pienen yrttitarhan saa istuttamalla kaupan ruukkuyrtit yrttimultaan. Yrttimulta pidentää valmiiden yrttien käyttöikää. Valitse kaupasta yrtti, jonka juuret ovat vaaleat ja elinvoimaiset.

Istuta kukkivia kasveja hyötypuutarhaan

Luonnonmukaisesti kasvatettujen yrttien ja muiden hyötykasvien vihollisia ovat erilaiset tuholaiset ja kasvitaudit, jotka kiusaavat kotipuutarhureita. Tuholaisista tutuimpia lienevät etanat, kirvat ja punkit. Torjunta-aineita kannattaa kuitenkin välttää, ja niiden sijaan pysyä itse tarkkana.

Yksinkertaisin niksi ehkäistä sadon tuhot on huolehtia kasvien hyvinvoinnista ja tarkkailla kasveja pitkin kesää. Mikäli tuholaisia tai tauteja havaitaan, pystytään niihin näin reagoimaan nopeasti. Usein jo voimakas vesisuihku auttaa poistamaan tuholaiset kasveista. Etanat voi noukkia kasvimaalta pois käsin. Lentäviltä tuholaisilta kasvit voidaan suojata harsolla.

Yksi vieras toivotetaan kuitenkin tervetulleeksi hyötykasvitarhaan: mehiläinen on tärkeä hyötypuutarhan pölyttäjä. Esimerkiksi omenapuu voi tuottaa jopa puolet enemmän satoa, jos lähettyvillä viihtyy runsaasti pölyttäjiä.

– Mehiläisiä varten yrttipenkin tai kasvimaan yhteyteen kannattaa istuttaa kukkivia kasveja niitä houkuttelemaan, Petäjä vinkkaa.

Yrttipuutarhurin vinkit

  • Grobiootti Yrttimulta sopii luonnonmukaisten yrttien ja maustekasvien kasvattamiseen – kaupan ruukkuyrtit kannattaa istuttaa käyttöikää pidentääkseen yrttimultaan!
  • Grobiootti Yrttiravinne parantaa yrttien makua ja lisää satoa
  • Lue lisää vinkkejä pihaan ja puutarhaan GreenCare.fi

GreenCare on Kotoisa-ohjelman puutarhajaksojen yhteistyökumppani. Kotoisa nähdään MTV3-kanavalla tiistaisin kello 20 sekä mtv-palvelussa.

Lue myös:

    Uusimmat