Ministerit vierailulla Naantalissa: Kaupunkiin EU-rahoitusta ja selvityshenkilö

2:23
Pääministeri Sanna Marin vieraili lakkautusuhan alla olevalla Nesteen Naantalin jalostamolla

Työ- ja elinkeinoministeriö aikoo nimittää mahdollisimman pikaisesti selvityshenkilön selvittämään Naantalin tilannetta.

Asiasta kertoi elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) Naantalissa. Hän vieraili perjantaina kaupungissa yhdessä pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja työministeri Tuula Haataisen (sd.) kanssa.

Vierailu järjestettiin sen jälkeen, kun energiayhtiö Neste kertoi maanantaina suunnittelevansa Naantalin jalostamon lopettamista. Yhtiö työllistää kaupungissa noin 330 ihmistä. Myös Porvoon yksikköä koskevissa uudelleenjärjestelyissä voidaan vähentää yhteensä jopa 470 työpaikkaa.

– Tarvitsemme henkilön, jolla on teollista näkemystä, teollisia kontakteja ja mahdollisuus luoda jotain uutta tähän tilanteeseen, Lintilä sanoi.

Elinkeinoministeri sanoi, että selvityshenkilö aiotaan nimetä mahdollisimman nopeasti ja että hänellä saattaa olla tehtävään jo nimi mielessä.

– Mielelläni haluan hakea tähän henkilöä, jolla on sielua ja sydäntä niin Naantalia kuin Varsinais-Suomea kohti ja joka toisi konkretian tähän tilanteeseen.

Marin ennakoi huonoille uutisille jatkoa

Pääministeri Marin kertoi, että ministerit ovat Naantalissa käyneet keskusteluja yhtiön, henkilöstön edustajan, kaupungin ja muiden alueen toimijoiden kanssa seudun mahdollisuuksista.

– Valtio haluaa olla mukana tässä vaikeassa muutostilanteessa ja tarjota kaiken sen tuen ja avun, jonka voimme tarjota.

Marin arvioi, että Naantaliin voidaan kohdentaa rahoitusta paitsi Euroopan unionin elpymisvälineestä myös oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta. Hän arvioi, että fossiilisista polttoaineista irtautuvan Nesteen tapaus täyttäisi vihreään siirtymään tarkoitetun rahaston edellytykset.

Elokuun lopussa Marin johti vastaavaa ministeritason vierailua Jämsään, jossa metsäyhtiö UPM kertoi aikeistaan Kaipolan paperitehtaan sulkemiseksi.

Naantalissa Marin sanoi, että hallitus on budjettiriihessä käynyt keskusteluja Jämsän ja Naantalin ohella muista vastaavista tilanteista, joita syksyn aikana voi eteen tulla. Valtio tulee pääministerin mukaan aktiivisesti tueksi ja avuksi näihin tilanteisiin.

– Globaali pandemia on yhä olemassa ja taloudellinen tilanne on erittäin vaikea, joten emme voi ennakoida näitä tilanteita. Emme tietenkään halua sitä, että tulisi valitettavia uutisia, mutta emme varmasti voi niiltä kokonaan välttyä.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja