Mainos

Ministerit vierailivat täpötäydessä vastaanottokeskuksessa – Orpo vetoaa naapurikuntiin

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) ja sisäministeri Petteri Orpo (kok.) vierailivat tänään Punavuoren täpötäydessä vastaanottokeskuksessa Helsingissä.

Kaikki Helsingin vastaanottokeskukset ovat täysiä ennätyksellisen turvapaikanhakijoiden määrän takia.

Suomeen on tullut yksistään elokuussa tähän mennessä yli 1800 turvapaikanhakijaa, kun viime vuonna heitä tuli yhteensä noin 3600.

Esimerkiksi viime yönä Punavuoren vastaanottokeskuksessa noin 80 turvapaikanhakijaa nukkui patjoilla, sillä vuodepaikkoja ei yksinkertaisesti ole.

Koskelan sairaalan alueelle on tällä viikolla avattu tilapäinen vastaanottokeskus, johon mahtuu parisen sataa ihmistä. Sen arvioidaan täyttyvän jo viikonlopun aikana.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) kiitteli aamupäivällä Helsingin vastaanottokeskusten työtä.

– Teemme koko ajan kaikkemme, että saataisiin uusia vastaanottokeskuksia eripuolelle Suomea.

Orpo vetosikin tilanteen ratkaisemiseksi muihin pääkaupunkiseudun kaupunkeihin.

Maahanmuuttovirasto keskusteli viimeksi eilen Vantaan kanssa ja Orpon mukaan Espoon kanssa käydään parhaillaan keskustelua uusien vastaanottokeskusten perustamisesta.

– Tässäkin yhteydessä vetoan heihin, koska pääkaupunkiseudulla on niin suuri paine, että sekä Vantaa että Espoo tekisi nyt parhaansa ja vastaanottokeskuksille löytyisi tilaa.

Mosulista Suomeen


Vierailullaan Stubb ja Orpo tutustuivat Punavuoren vastaanottokeskuksen tiloihin ja tapasivat turvapaikanhakijoita.

Ministerit kohtasivat esimerkiksi Suomeen vajaat kaksi viikkoa sitten saapuneet irakilaiset Mohammed Noorin ja Zainad Mohmmodin sekä heidän yhdeksän kuukauden ikäisen tyttärensä Randin

– Matka Irakista tänne kesti 16 päivää ja se oli pienelle ja meille kaikille todella vaikea, äiti Zainad Mohmmod kertoo.

Perhe kulki 12 maan läviste ja osan matkasta he taittoivat jalan, osan liikennevälineillä.

Perhe on kotoisin Irakin toiseksi suurimmasta kaupungista Mosulista. Se on tällä hetkellä yksi ääriterroristijärjestö Isisin keskeisimmistä tukikohdista.

Mohammed Noori kertoo, ettei kaupungissa kyennyt enää elämään. Hän myös kertoo seuranneensa sosiaalisesta mediasta, kuinka juuri tänään eräs perhe yritti lähteä, mutta heidät surmattiin kadulle.

– Luotamme Suomeen ja täällä voimme pitää perheemme turvassa. Haluamme oppia suomea ja työskennellä täällä, Mohammed Noori sanoo.

Hän työskenteli Irakissa insinöörinä ja hänen vaimonsa fysiikan opettajana. Perhe oli mielissään ministerien vierailusta.

– Se tuli ihan yllätyksenä, Noori naureskelee.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.