Ministeriö perii Mikkelin kaupungilta yli 15 miljoonaa euroa perusteetonta valtionosuusrahoitusta – kaupungilla asiasta eri näkemys: "Päätös on kohtuuton ja epälooginen"

Opetus- ja kulttuuriministeriö perii Mikkelin kaupungilta takaisin yli 15,6 miljoonaa euroa lukiokoulutuksen valtionosuusrahoitusta.

Ministeriön tiedotteessa kerrotaan, että takaisinperintä koskee kaupungin ylläpitämän Otavan Opiston lukiokoulutusta ja vuosia 2013–2017.

Ministeriön mukaan kansanopistojen järjestämää lukiokoulutusta käsittelevässä selvityksessä kävi ilmi, että Otavan Opistossa on ollut useita satoja sisäoppilaitosopiskelijoita. Opiston järjestämisluvassa lukiokoulutuksen opiskelijamäärä on kuitenkin rajattu enintään 50:een.

Ministeriö siis katsoo, että kaupunki on toiminut lukiolain sekä opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain vastaisesti, kun se on ilmoittanut lukion sisäoppilaitosopiskelijoiden määrän järjestämisluvan ylittävästi valtionosuuksien määräämistä varten.

Takaisin perittävää summaa on ministeriön mukaan kohtuullistettu siten, että korkoja ei peritä.

Ei vilppiä, sanoo Mikkeli

Mikkelin kaupunki ei ole ministeriön kanssa yhtä mieltä. Kaupunki sanoo tiedotteessaan, että ministeriö tulkitsee Nettilukion opiskelijoiden kuuluvan Otavan Opiston sisäoppilaitosmuotoisen järjestämisluvan piiriin. Mikkelin silmissä nettilukiolaiset ovat kaupungin yleisen lukiokoulutuksen järjestämisluvan piirissä.

Nettilukiolaiset ovat pääasiassa opiskelijoita, jotka eivät voi elämäntilanteensa vuoksi osallistua lähiopetukseen. Koulutus on valtakunnallista.

Kaupungin näkemys on, että Otavan Opiston sisäoppilaitosmuotoisessa koulutuksessa ei ole ollut järjestämisluvan ylittävää määrää opiskelijoita, koska 50 opiskelijan rajoitus ei kaupungin mielestä ole koskenut Otavan Opiston nettilukiokoulutusta.

– Kaupungin näkökulmasta opetus- ja kulttuuriministeriön päätös takaisinperinnästä on kohtuuton ja epälooginen, koska kunnalla on lukiokoulutuksen järjestämislupa, jossa lukiokoulutuksen opiskelijamäärää ei ole rajoitettu ja liikelaitos on osa kaupungin toimintaa. Lukiokoulutusta on järjestetty lukiolain tarkoituksen mukaisesti eikä koulutusta ole toteutettu vilpillisessä mielessä, kaupungin tiedotteessa sanotaan.

Päätöksestä voi valittaa

Kaupunki kertoo, että sama koulutus olisi voitu järjestää teknisesti myös etä- ja aikuislukion osana, jolloin tulkinnanvaraa ei olisi ollut. Mikkelin mielestä ministeriön olisikin ollut syytä käyttää harkintaa ja kohtuullisuutta asian hoitamisessa.

Nettilukiotoiminnasta tuli valtionosuuskelpoista viime vuonna, jolloin Mikkelin kaupungin liikelaitoksen Otavan Opiston nimi muutettiin liikelaitos Otaviaksi ja Nettilukiolle pyydettiin oma oppilaitostunnus.

– Mikkelin kaupungin näkemyksen mukaan liikelaitoksen nimenmuutos ja Nettilukiolle hankittu erillinen oppilaitostunnus eivät juridisesti eivätkä käytännössä ole muuttaneet millään tavoin opetuksen toteutustapaa. Täten nettilukion toiminta on koko ajan ollut voimassa olevan järjestämisluvan mukaista ja siten kaupunki katsoo, että koko opetus- ja kulttuuriministeriön takaisinperintävaade on perusteeton, tiedotteessa lukee.

Kaupunki voi valittaa ministeriön päätöksestä.

Lue myös:

    Uusimmat