Mainos

Ministeri Vapaavuori pettyi, kun ei saanut Talvivaaraa kuntoon

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) on pettynyt, ettei saa työtään Talvivaarassa valmiiksi ennen kuin ministeripesti päättyy. Ohijuoksutus voi alkaa Talvivaarassa jo ensi viikolla.

- Harmittaa, että tämä vaalikausi päättyy sillä tavalla, että tämä asia jää kesken, Vapaavuori totesi MTV Uutisille.

Telakkaratkaisujen hoidosta laajaa kiitosta saanut elinkeinoministeri hoitaa pestiään toimitusministeriössä ja siirtyy syksyksi Euroopan investointipankkiin. Vapaavuori pyrki saamaan sulan hattuunsa myös Talvivaarasta.

Tavoitteena oli saada kaivos kaupaksi ja veronmaksajien piikki kiinni. Samalla vastuu ympäristöstä olisi siirtynyt ainakin pääosin pois valtiolta. Selkeää ratkaisua Vapaavuoren aikana ei kuitenkaan ehdi syntyä.

- Tällaista tämä elämä on; vaalit järjestetään silloin kun ne järjestetään ja sen mukaan pitää mennä, Vapaavuori totesi.

Kajaanissa sali täynnä kuulijoita

Vapaavuori vakuutti tänään ministeriönsä tiedotustilaisuudessa Kajaanissa, että Talvivaaran vesikriisi hoidetaan eikä ympäristöä vaaranneta. Ministeri rahtasi Kainuuseen myös ministeriönsä kärkivirkamiehet.

Kainuussa on järjestetty kymmeniä erilaisia kuulemis- ja tiedotustilaisuuksia Talvivaaran tilanteesta. Asetelma on aina sama: kaivoksella on vesiongelmia, paikalle tulijat ovat vihaisia ja viranomaiset selittävät. Tällä kertaa juoksutusten tarvetta.

Epäluuloja on Vapaavuoren mukaan hyvä edes yrittää hälventää.

- Minun mielestäni valtion tehtävä on tuoda asianmukaista informaatiota ihmisille, vaikka heidän kantansa ei muuttuisi.

Purkuputken lupaa tai tyrmäystä odotetaan

Talvivaaran vesikriisi on paljolti Pohjois-Suomen aluhallintoviraston käsissä. Lupia odotellaan vielä tässä kuussa. Kaivoksen vastustajille väliaikaista ohijuoksutusta pahempi päätös olisi tämän jo rakenteilla olevan purkuputken lupa.

 - Purkuputkea ei missään tapauksessa, koska purkuputkeen liittyy ehdotus, jolla nykyinen suhteellisen tiukka ympäristölupa sivuutetaan. Tilalle tulee todella väljä lupa, varapuheenjohtaja Antti Lankinen Sotkamon Luonnosta sanoi.

Konkurssipesä aloittaa ohijuoksutukset ehkä jo ensi viikolla, koska sillä ei ole muuta vaihtoehtoa. Kainuun Ely-keskus voi ne keskeyttää ja silloin testataan, miten uutta ympäristönsuojelulain poikkeuspykälää sovelletaan ensimmäistä kertaa.

- Minä en oikein jaksa uskoa siihen, että tässä johonkin pattitilanteeseen jouduttaisiin. Kaikkien tavoitteena on kuitenkin hoitaa asia sillä tavalla kuntoon, että ympäristöturvallisuutta ei milllään tavalla vaaranneta, totesi Talvivaara Sotkamo Oy konkurssipesän julkisselvittäjä Jari Salminen.

Konkurssipesä puolestaan vahvisti tänään, että Talvivaaran työntekijöiden toukokuussa päättyviä sopimuksia ollaan jatkamassa.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja