Ministeri Ruotsin kansalle: "Ruotsiinkin voi tulla sota"

Ruotsin väestönsuojeluministeri Carl-Oskar Bohlin varoittaa sodan olevan mahdollinen myös Ruotsin maaperällä.

– Ruotsiinkin voi tulla sota, Carl-Oskar Bohlin totesi Expressen-lehden mukaan puolustus- ja turvallisuuskonferenssissa Sälenissä tänään sunnuntaina.

Bohlin kehotti poikkeuksellisessa puheessaan suoraan Ruotsin kansaa keräämään rohkeutta ja voimaa hyväksyä tämä ”tosiasia” ja toimimaan sen pohjalta.

– On ymmärrettävää, että haluamme nähdä elämän sellaisena kuin toivomme sen olevan, emmekä sellaisena kuin se todellisuudessa on, hän sanoi.

– Rauha on ollut miellyttävä seuralainen lähes 210 vuoden ajan ja ajatus siitä, että rauha on elämän järkkymätön vakio, on mukavasti saatavilla. Mutta tähän ajatukseen tuudittautuminen on vaarallisempaa kuin pitkään aikaan.

Kriisin edessä ei saa olla avuton

Ruotsin hallituksen mukaan henkinen tietoisuus siitä, että myös Ruotsi voi joutua sotaan, on ratkaisevan tärkeä maan puolustuskyvyn kannalta, Expressen kirjoittaa.

Ukrainan kestävyys Venäjää vastaan on Bohlinin mukaan osoittanut tämän.

– Venäjä joutui kohtaamaan koko Ukrainan yhteiskunnan yhtenäisen voiman. Tällainen ponnistus voidaan tehdä riittävän nopeasti vain, jos suuri enemmistö ihmisistä on tietoinen tilanteesta ja ymmärtää, mistä on kyse, hän sanoi.

– Ruotsissa kaikkien 16–70-vuotiaiden on otettava vastuu omasta kotivalmiudestaan ja siitä, että he pystyvät selviytymään häiriintyneistä ulkoisista oloista. Lisäksi heidän on pystyttävä täyttämään kokonaispuolustusvelvollisuutensa. Ihmisten pitää varautua, että he eivät ollisi avuttomia kriisin tai sodan sattuessa.

Presidentti Zelenskyi puhui Sälenin turvallisuuskonferenssin avajaistilaisuudessa

Sälenin turvallisuuskonferenssin avajaistilaisuudessa puhui tänään etäyhteydellä mhös muun muassa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Zelenskyi puhui solidaarisuudesta ja kiitti länsimaita Ukrainan tukemisesta. Zelenskyi korosti puheessaan myös eurooppalaisen aseteollisuuden tärkeyttä.

– Eurooppa tarvitsee oman, riittävän arsenaalinsa vapauden puolustamiseen. Arsenaalin luodakseen Eurooppa tarvitsee yhteistä asetuotantoa, ja tuotannon mittakaavan on oltava paljon nykyistä suurempaa, Zelenskyi sanoi.

Tänä vuonna konferenssissa ovat puheenaiheina muun muassa demokratian tila ja kehitys, Ruotsin Nato-prosessi sekä yhä edelleen jatkuva Venäjän aloittama sota Ukrainassa.

Sälenin turvallisuuskonferenssi jatkuu tiistaihin saakka.

Lue myös:

    Uusimmat