Mainos

Ministeri Orpo: Olisi luonnollista, että kaikki EU-maat olisivat eurossa

4:23

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mielestä olisi luonnollista, että kaikki EU-maat kuuluisivat yhteisvaluutta euroon.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker patisti keskiviikkona Strasbourgissa pitämässään Unionin tila -puheessaan kaikkia unionimaita liittymään euroon. Orpo on Junckerin kanssa samoilla linjoilla.

– Euro on Euroopan valuutta. Minusta olisi paljon järkevämpää, että kaikki Euroopan unionin jäsenmaat tulisivat mukaan, kun täyttävät kriteerit, Orpo sanoi toimittajille eduskunnassa.

– Se vahvistaisi Euroopan unionia kokonaisuutena. Silloin meillä ei olisi päällekkäisiä rakenteita, vaan yhdessä pöydässä käsiteltäisiin asioita.

Orpon mukaan euro on vahvistunut läpikäymissään kriiseissä ja on nyt paremmassa kunnossa kuin vuosiin. Yksi esimerkki euron ja siihen liittyvän pankkiunionin voimasta on Orpon mukaan Nordean pääkonttorin siirtyminen Ruotsista Suomeen.

Orpo kiitteli Junckerin puhetta, joka osoitti, että komission puheenjohtaja on laaja-alaisesti pohtinut EU:n uudistamista. Orpon mukaan nyt on tärkeää, että Junckerin esittämiä uudistusajatuksia ei kilvan lähdetä tyrmäämään, vaan että niistä keskustellaan avoimesti.

Orpo on Junckerin kanssa samaa mieltä myös siitä, että EU on päässyt ylitse kriisivuosistaan. Hän viittaa EU:n hyviin talouskasvu- ja työllisyyslukuihin ja samalla unionissa tapahtuneeseen institutionaaliseen kehitykseen.

– Näiden kriisien myötä meille on rakentunut mekanismit ja järjestelmät, joilla me jatkossa pystymme ennaltaehkäisemään, havaitsemaan ja hoitamaan kriisejä jos niitä syntyy. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.