Uutisextra: Ministeri Orpo haluaisi kummit turvapaikanhakijoille

Sisäministeri Petteri Orpo (Kok.) kehottaa suomalaisia ideoimaan luovasti turvapaikanhakijoiden Suomeen kotouttamista. Ministerin mielestä vanhat kotouttamistoimet eivät riitä tilanteessa, jossa turvapaikanhakijoita on moninkertainen määrä edellisvuosiin verrattuna.

Orpo vierailee MTV Uutisten Uutisextra-ohjelmassa, jossa hän nostaa esiin muun muassa ajatuksen kummitoiminnasta.

– Olen pyytänyt selvitystä muun muassa mahdollisista kummeista. Miksi me emme nimeäisi jokaiselle Suomeen tulevalle turvapaikanhakijalle omaa henkilökohtaista suomalaista kummia?

Orpon mukaan kummi voisi käydä Suomeen tulleen henkilön kanssa vaikkapa kahvilassa ja opettaa siinä samalla kieltä ja suomalaisia tapoja.

Sisäministeri patistaa, että tärkeintä kotouttamisessa on kuitenkin Suomesta turvapaikan saaneiden työllistyminen, sillä työn kautta ihmiset saadaan integroitua suomalaiseen yhteiskuntaan. 

– Tässä haastan eri hallinnon aloja, ministeriöitä ja myöskin kansalaisyhteiskuntaa miettimään aivan uudella tavalla, luovasti. Saammeko vaikkapa kartoitettua tietokonesovelluksilla ihmisten osaamista? Mielestäni tässä on hienosti lähdössä uudenlainen ajattelu liikkeelle, arvioi Petteri Orpo.

Sisäministeri Orpo näkee turvapaikanhakijoissa Suomelle suuria mahdollisuuksia, mutta muistuttaa että riskit ovat myös suuret jos kotouttaminen epäonnistuu. Silloin vaarana ovat muun muassa tulijoiden syrjäytyminen, rikollisuus ja ääriajattelu.

Uutisextra MTV3-kanavalla lauantaina klo 19.10.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja