Ministeri Grahn-Laasonen: Kela-korvauksiin tulee roima korotus

Miten kohtuuttomalta kärsimykseltä vältytään, ministeri Grahn-Laasonen? Näin hallitus aikoo leikata sosiaalisturvasta 14:32
Orpon hallituksen on tarkoitus sallia alkoholijuomien osto ruokakaupoista kotiinkuljetuksella liikkeiden nettikauppojen kautta. Laki voisi tulla voimaan ehkä ensi vuoden syksyllä, sanoo ministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mukaan hallitus aikoo ensi vuoden alusta alkaen korottaa lääkärikäyntien kela-korvauksia nykyisestä 8 eurosta 30 euroon. Grahn-Laasonen totesi MTV:n Uutisextrassa, että toisaalta hallitus joutuu myös tekemään merkittäviä leikkauksia sosiaaliturvaan.

Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasosen mukaan julkinen talous on niin vakavassa tilanteessa, että sosiaalimenoistakin on pakko säästää.

– Kyllä tämä hallitus on pakkoraossa siinä, että taloutta on pakko tasapainottaa. Se on ihan välttämätöntä. Velkaperintö edellisiltä hallituksilta ja koetuista kriiseistä on johtanut siihen, että Suomen talous on erittäin vakavassa tilanteessa, sanoi Grahn-Laasonen Uutisextran haastattelussa.

Asumistukeen suuria leikkauksia

Esimerkisi asumistukea leikataan noin 400 miljoonalla eurolla. Leikkaukset tehdään ensi vuoden huhtikuun ja syksyn aikana porrastetusti.

Muun muassa asuntonsa omistaville tukea ei enää jatkossa makseta. Esimerkiksi lapsiperheiden osalta hallitus juuri kuitenkin hieman lievensi leikkaussuunnitelmiaan.

Yhtä suurta noin 400 miljoonan euron säästöä haetaan sosiaalietuuksien indeksijäädytyksellä.

– Näissä sosiaaliturvaleikkauksissa, joita joudutaan tekemään, niin niissä on pyritty kaikin tavoin huomioimaan, että kaikkein heikommassa asemassa olevat ihmiset olisivat niiden toimien ulkopuolella, vakuutti sosiaaliturvaministeri.

Kela-korvauksiin roima korotus

Säästöjen lisäksi hallitus myös käyttää rahaa uusiin kohteisiin. Koronan sekä hoitaja- ja lääkäripulan kasvattamia hoitojonoja pyritään purkamaan muun muassa lääkärikäyntien kela -korvauksia korottamalla.

– Ensi vuoden alusta viimeistään saamme mallin, jossa kela-korvaukset nousevat noin kahdeksan euron tasosta 30 euroon lääkärin vastaanotoissa. Eli kela-korvauksia nostamalla pyritään purkamaan hoitojonoja ja varmistamaan, että ihmiset pääsevät jonoista nopeasti hoitoon, perusteli Grahn-Laasonen.

Hankkeeseen on varattu koko vaalikaudeksi 335 miljoonaa euroa, mikä on ministerin mielestä merkittävä panostus.

Lisäksi käytössä on palveluseteli ja koko kela-korvausjärjestelmän laajentamista valmistellaan.

Pitkään valmisteltu sosiaaliturvan kokonaisuudistus on myös määrä toteuttaa tällä hallituskaudella. Grahn-Laasosen mukaan tavoitteena on yhden luukun ja lomakkeen malli, jossa eri etuudet kerättäisiin Kansaneläkelaitoksen jaettaviksi.

Katso ministeri Grahn-Laasosen koko haastattelu Katsomosta.

Lue myös:

    Uusimmat