Milloin suomalaiset kehtaavat jäädä sairauslomalle? Lue kyselyn yllättävät tulokset!

AVA kysyi suomalaisilta, millaisten täytyy oireiden olla, että töistä saa tai voi olla pois. Riittääkö pieni köhä vai pitääkö olla kunnon oksennustauti, että kehtaa jäädä kotiin sairastamaan? Lue AVAn kyselyn tulokset!

Riittääkö pelkkä pääkipu jäämään kotiin sairauslomalle vai pitääkö päällä olla aggressiivinen vatsatauti, että suomalainen uskaltaa pyytää sairauslomaa? Moni pelkää antavansa laiskan kuvan itsestään jäämällä kotiin sairastamaan. AVAn kyselyyn vastanneista huimat 77 prosenttia oli sitä mieltä, että kotiin saa jäädä vasta, kun on selviä sairastamisen merkkejä, kuten kuumetta tai oksentelua.

"Mittaan usein monta kertaa kuumeen, ennen kuin uskallan soittaa töihin, että jään kotiin. Minulla on aina se raja, että se on jotenkin mitattavissa. Kuume, vatsatauti tms. Jos on päänsärkyä tai pientä flunssaa, töihin voi mennä. Jos aamulla ajattelu töihin lähtemisestä ahdistaa, pakotan itseni tsemppaamalla itseäni ääneen. "Huonot aamut" ovat normaaleja joskus, niiden takia ei voi jäädä pois töistä."

"Kuume vetää petiin ja oksennustauti vessan pytylle, ei kai silloin töihin kykene. Onneksi sairastan harvoin. Nyt tulee jo kaksi vuotta edellisestä kuumetaudista."

"Itse en tosiaankaan jää sairaslomalle minkään päänsäryn takia. Kyllä täytyy olla kuumetta yli 38 celsiusastetta, tai muu vastaava syy. Nytkin tuli tehtyä kuukausi töitä niin, että sain kauheita yskänpuuskia, ja antibioottikuuri pisti vatsan sekaisin... Onneksi lääkkeet on keksitty vaivaan kuin vaivaan. Minulla on korkea työmoraali, ja olen mieleisessäni ammatissa kirjanpitäjänä..."

"Itse en jää päänsäryn takia sairauslomalle todellakaan. Flunssan yllättäessä vasta korkea kuume, lihassäryt, voimattomuus tai räkäinen yskä saavat minut jäämään kotiin. Kurkkukipu, pieni lämmönnousu tai nenän vuotaminen eivät mielestäni vielä ole päteviä syitä jäädä kotiin. Tälläkin hetkellä kurkku järjettömän kipeänä ollut jo puolisen viikkoa, ja töitä vain painetaan. Toki on pakko ajatella kanssaihmisiäkin, eikä kovin räkäisenä enää raahautua töihin."

"Kotiin vasta, kun on oikeasti huono olo, eikä se tunnu heti menevän ohi tai on ollut jo pidemmän aikaa pientä, joka pitäisi saada kerralla kuntoon. Ärsyttää ihmisten jääminen joskus niin helposti saikulle, jolloin meillä ainakin joudut itse sitten juoksemaan peräsuoli pitkällä, itselle, kun ei silloin kasva lisäkäsia tai -jalkoja tarjoilemaan. mutta myös se, että olet aina kipeänä töissä on tyhmää, et parane ja tartutat muut. Se kultainen keskitie on aika hyvä tässäkin."

"Kukaan ei ole korvaamaton"

Vain 17 prosenttia vastanneista kertoi jäävänsä kotiin, kun olo on vähänkin heikko. Päteviä syitä silloin ovat esimerkiksi pääkipu, flunssan ensioireet tai muuten outo olo.

"En saa usein kuumetta, mutta kroonisen astman ja allergian vuoksi flunssaoireet ovat näköään aika ongelmalliset ja olisi väärin lähteä töihin sellaisessa kunnossa!!"

"Et pysty antamaan täyttä työpanosta sekä tekemään mahdollisesti vaativaa työtä työturvallisuuden vaatimilla kriteereillä ja mahdollisesti sairastutat/vaarannat työkaverit. Oma parantumisesi venyy mahdollisesti viikkoihin sen sijaan, että lepäät muutaman päivän kotona etkä päästä tautia pahemmaksi sekä jälkisairauksien eliminoiminen itseltä heti alkuun kun ei anna taudin pahentua. Kukaan ei ole niin korvaamaton, etteikö voisi rauhassa sairastaa."

"On todella itsekästä mennä ns. vähän sairaana töihin. Jos tuntee olevansa heikkokuntoinen, niin silloin ei ole 100% työkykyinen ja vahinkoja voi sattua. Lisäksi useimmiten tällainen ihminen on vain taakka muille työpaikalla, koska sairaan tilalle kuitenkin joskus saadaan sijainen paikalle tai apuja. Kolmantena näkisin tartuttamisen riskin, joka voi pahimmassa tapauksessa sairastuttaa kaikki."

"Vain kuolintodistus riittävä syy!"

Kaikki eivät joudu turvautumaan sairauslomaan koskaan. Kuusi prosenttia vastanneista nimittäin paljasti, etteivät he jää juuri koskaan pois töistä!

""Vain kuolintodistus olkoon riittävä syy sairauslomalle"! Suomalaisista nuorista duunareista on nykyään tullut sellaisia, että jos he huomaavat aivastavansa, niin äkkiä saikkua hakemaan....t. YRITTÄJÄ"

"En ole koskaan sairaslomalla. Syön terveellisesti, nukun riittävästi, harrastan kestävyysliikuntaa, en kuitenkaan rääkkää liikaa. Syksy- ja talviaamuisin nautin lasillisen tyrnimehua veteen ja appelsiinimehuun sekoitettuna pitkänä cocktailina ja hyvällä omallatunnolla illalla välillä pari lasia punaviiniä. Ja nautin elämästä!"

"Minua ei saa sairaslomalle ennen kuin en pysy enää pystyssä omin avuin. Koska sairastan harvoin, pieni nuha tai yskä ei minua kaada. Flunssankin saa taltutettua nopeasti vapaa päivinä. Kutsutaan sitä vaikka hikkesaikuksi. Omasta mielestäni on niin turhauttavaa, kun jotkut jäävät kotiin mitättömstä syistä kuten 'oli aamulla vähän heikko olo'. HUOOOOH!"

"Pitää olla tosi kipeä, että jään sairaslomalle ja silloinkaan en mielellään. Olen ajanut jopa yli 40 asteen kuumeessa, kun en suostunu ruveta vaihtelemaan vuoroja. Ja täällä terveydenhuolto on sitä, että jonotat tunti tolkulla päivystyksessä ja sitten sinua katsotaan pahasti, kun haluat sairaslomaa. En haluu antaa lusmua kuvaa itsestäni."

Kyselyyn vastasi 759 suomalaista.

AVA

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja