Milloin silmäongelmien vuoksi kannattaa hakeutua lääkäriin? Lue!

Silmien terveydestä huolehtiminen ei vaadi isoja ponnisteluja, mutta sillä on suuri merkitys. Mitä silmien terveyden eteen pitäisi tehdä ihan käytännössä, ja milloin on aika hakeutua silmäterveyden ammattilaisen pakeille?

Vitkuttelu ammattilaisavun hakemisessa sekä ohjeiden noudattamatta jättäminen. Siinä ovat pahimmat laiminlyönnit, joita me suomalaiset teemme silmiemme terveyden hoitamisessa. Kyse voi olla esimerkiksi siitä, että piilolinssejä käytetään ohjeiden vastaisesti, tai silmäsairauksien hoidon yhteydessä jätetään seurantakäynnit väliin.

– Seurauksena laiminlyönneistä ja huonosta hoidosta voi olla pahimmillaan sokeus, painottaa silmäkirurgi, silmäsairauksien erikoislääkäri Pasi Pehkonen Tampereen Silmäsairaalasta.

– Terveysongelmat silmissä saattavat johtaa myös välillisiin ongelmiin, kuten esimerkiksi kaatumisista johtuviin loukkaantumisiin, numeroiden sekoittamisesta tai näppäilyvirheistä johtuviin taloudellisiin ongelmiin ja niin edelleen.

Milloin lääkärille tai optikolle?

Silmäterveyden ammattilaiset kannustavat ammattilaisten pakeille, jos tuntuu siltä, että silmissä ei ole kaikki hyvin. Yleisimpiä silmäsairauksia ovat silmänpainetauti, harmaakaihi, silmänpohjan ikärappeuma, silmän verkkokalvon sairaus sekä erilaiset tulehdukset. Sairauden oireena voi olla esimerkiksi näkökyvyn muuttuminen jollakin tavalla, mutta sairaudet ovat usein myös oireettomia.

Jos silmissä on sairauteen viittaavia oireita, silmälääkäriin on hakeuduttava heti iästä riippumatta. Oireettoman tervesilmäisen nuoren näköongelmat useimmiten tulevat hoidettua optikon avustuksella.

– Taittovirheen korjaus silmälasien tai piilolinssien avullahan ei ole sairaus, muistuttaa silmäsairauksien erikoislääkäri Pasi Pehkonen.

Silmien näköongelmiin on apua tarjolla niin optikoilta kuin silmälääkäreiltäkin, ja terveysasioissa auttavat silmälääkärit. Silmäasemalta ammattilaisten palvelut löytyvät saman katon alta ja avun saa sekä näkö- että terveysongelmiin.

– Optikolle tullaan yleensä silloin, kun koetaan, että ei nähdä kunnolla tai tarvitaan uudet silmälasit kuluneiden tilalle. Silmäsairauksien tai silmäkirurgiaa tarvitsevien ongelmien kohdalla on syytä kääntyä suoraan silmälääkärin puoleen. Ja tietysti mekin ohjaamme asiakkaan tarvittaessa lääkärille, kertoo optikko Melvin Merimäe Tampereen Silmäasemalta.

Asiantuntijavinkit optikolta ja silmälääkäriltä

– Huolehdi terveydestäsi kokonaisvaltaisesti, sillä monet yleissairaudet, muun muassa diabetes ja verenpainetauti, heijastuvat myös silmiin. Terveelliset elämäntavat, riittävä liikunta ja monipuolinen ruokavalio ovat avaintekijöitä tässäkin asiassa.

– Näyttöpäätetyö väsyttää silmiä. Älä tuijota tietokoneen näyttöä herkeämättä koko päivää, vaan anna silmillesi välillä lepotauko. Ilmastoiduissa toimistoissa kannattaa huolehtia myös siitä, että silmät eivät kuivu päivän aikana.

– Silmämeikin käyttäminen saattaa tehdä hallaa silmien terveydelle. Meikki voi tukkia silmäluomen reunojen huokosia tai pahimmassa tapauksessa aiheuttaa tulehduksen. Myös tekoripsien vääränlainen kiinnittäminen ja kiinnittämisessä käytettävä liima voivat aiheuttaa tulehduksia tai pintavaurioita.

– Moni muistaa suojata silmänsä aurinkolaseilla kesällä, mutta jopa Suomessa saatetaan tarvita uv-suojaa myös talvella. Häikäisyn estäminen on mukavuustekijä, mutta uv-suoja on terveysasia.

Lähde: Deski

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat