Milloin pääsemme takaisin normaaliin? Tällä aikataululla koronarajoitukset ja -suositukset puretaan Suomessa

3:08
Katso videolta aikajana: Tällä aikataululla koronarajoitukset poistuvat.

Lukuisista koronarajoituksista on Suomessa jo luovuttu, mutta samaan aikaan voimassa on yhä useita koronaviruksen vuoksi asetettuja suosituksia ja rajoituksia. Tässä artikkelissa on lueteltu kaikki ne tulevat ajankohdat, jolloin mahdollisista rajoituksista tai suosituksista ollaan luopumassa. 

Heinäkuu

Tänään maanantaina ravintoloiden ja kahviloiden aukioloa, anniskeluaikoja sekä asiakasmääriä koskevat koronarajoitukset päättyvät. Anniskeluaika määräytyy jälleen alkoholilain mukaisesti, eikä ravitsemisliikkeiden aukioloa tai asiakaspaikkamäärää rajoiteta.

Asiakkailla pitää kuitenkin edelleen olla oma istumapaikka ja mahdollisuus käsienpesuun.

Myös matkustusrajoituksia aletaan purkaa tästä päivästä lähtien useisiin maihin.

Sisärajaliikenteen rajoitukset alkavat poistua Suomen ja sellaisten maiden välisessä liikenteessä, joissa on kahden viikon aikana ollut alle kahdeksan tautitapausta sataatuhatta ihmistä kohden.

Joukossa ovat esimerkiksi Saksa, Itävalta, Italia ja Kreikka. Näistä maista palaavilta suomalaisilta tai niistä tulevilta ulkomaalaisilta matkustajilta ei vaadita enää jatkossa kahden viikon karanteenia.

Seuraavan kerran matkustusrajoitusten purusta keskustellaan jälleen ensi viikolla. Tämä onkin toistaiseksi ainoa rajoitus, mikä yhä vaatii hallituksen säännöllisiä neuvotteluja. Muiden rajoitusten osalta on jo olemassa suunnitelma jatkon osalta.

Elokuu

Elokuun ensimmäinen päivä etätyösuositus päättyy ja kokoontumisrajoituksiin tulee muutoksia. Työpaikoilla voidaan halutessaan yhä järjestää etätyötä, mutta siitä ei enää elokuun alusta lähtien ole erillistä suositusta.

Sen sijaan lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa, korkeakouluissa ja vapaassa sivistystyössä suositellaan yhä etäopetusta toistaiseksi.

Yli 500 hengen tilaisuuksia saa elokuun alusta lähtien jälleen järjestää sisä- ja ulkotiloissa. Tällöin pitää kuitenkin yhä noudattaa Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen sekä opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeita.

Myös heinäkuussa yli 500 hengen tilaisuuksia on voinut jo järjestää ulkotiloissa, mutta ainoastaan erityisjärjestelyin.

Kaiken kaikkiaan elokuussa moni rajoitus puretaan, mikä voi mahdollisesti vaikuttaa Suomen tautitilanteeseen. Näin ollen myös näihin kaikkiin edellä mainittuihin suosituksiin ja päivämääriin voi tulla muutoksia.

– Jos tautitilanteessa tapahtuu jotain radikaalia, hallitus reagoi siihen heti, toteaa Valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski.

Lokakuu

Mikäli epidemiatilanne sallii, lokakuun alussa ollaan viimeinkin palaamassa takaisin normaalimpaan elämään.

Valtioneuvostosta kerrotaan, että viimeisistäkin kokoontumisrajoituksista on tarkoitus luopua lokakuun alussa.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja