Milloin on vaalipäivä ja missä äänestän? Tässä kaikki, mitä sinun täytyy tietää presidentinvaaleista

MTV Uutisten vaalikone avautui 2:09

Milloin presidentin valinta varmistuu ja milloin uusi presidentti astuu virkaan? Oikeusministeriö julkaisi faktapaketin vaaleista ja äänestämiskäytännöistä.

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros toimitetaan 28. päivä tammikuuta.

Toinen kierros järjestetään 11. helmikuuta, jos kukaan ehdokkaista ei saa ensimmäisessä vaalissa yli puolta annetuista äänistä.  Toisessa vaalissa ovat ehdokkaina kaksi ensimmäisessä vaalissa eniten ääniä saanutta ehdokasta.

Toisessa vaalissa enemmän ääniä saaneesta ehdokkaasta tulee tasavallan presidentti seuraavaksi kuudeksi vuodeksi. Äänestyksen alustava tulos valmistuu vaalipäivänä arviolta noin kello 22.

Tasavallan presidentti ryhtyy toimeensa valintaa seuraavan kuukauden ensimmäisenä päivänä. Toimikausi voi siten alkaa joko helmikuun tai maaliskuun alussa.

Presidentinvaalissa on jätetty kahdeksan ehdokashakemusta Helsingin vaalipiirilautakunnalle. Lautakunta arpoo ehdokkaille numerot 18. joulukuuta. Numerot säilyvät samoina molemmissa vaaleissa.

Presidenttiehdokkaan asettaneiden on tehtävä Valtiontalouden tarkastusvirastolle ilmoitus vaalirahoituksesta kahden kuukauden kuluessa vaalituloksen vahvistamisesta.

Äänioikeutettuja noin 4,5 miljoonaa

Tasavallan presidentti valitaan suoralla kansanvaalilla.

Vaalissa ovat äänioikeutettuja kaikki Suomen kansalaiset, jotka täyttävät 18 vuotta viimeistään ensimmäisen vaalin vaalipäivänä. Äänioikeutettuja on noin 4,5 miljoonaa.

Äänioikeutetut saavat väestörekisterikeskukselta joulu-tammikuun aikana postissa ilmoituksen äänioikeudesta. Ilmoituskortteihin on merkitty äänestyspäivän ilmoituspaikka.

Äänestää saa vain ilmoituskorttiin merkityssä äänestyspaikassa. Paikat ovat avoinna ovat vaalipäivänä klo 9–20.

Äänestäjän on esitettävä kuvallinen henkilöllisyystodistus äänestämisen yhteydessä.

Ennakkoäänestyksen tarkat paikat vaalit.fi-sivuilta

Vaaleissa voi äänestää joko vaalipäivänä tai ennakkoäänestysaikana. Ennakkoon voi äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla

Ennakkoäänestys on kotimaassa 17.–23.1. Mahdollisessa toisessa vaalissa ennakkoäänestys on kotimaassa 31.1.–6.2. Jotkut ennakkoäänestyspaikat ovat auki vain osan ennakkoäänestysajanjaksosta.

Ulkomailla ennakkoäänestys on 17.–20.1. ja toisessa vaalissa 31.1.–3.2. Useissa ulkomaan ennakkoäänestyspaikoissa aukioloaika on kuitenkin mainittua ajanjaksoa lyhyempi.

Kaikista ennakkoäänestyspaikoista ja niiden aukioloajoista on tiedot verkkosivuilla vaalit.fi. Tietoa ennakkoäänestyspaikoista saa 19. joulukuuta lähtien myös oikeusministeriön maksuttomasta puhelinpalvelusta numerosta 0800 9 4770.

Henkilö, jonka liikuntakyky on niin rajoittunut, ettei hän pääse ilman kohtuuttomia vaikeuksia äänestyspaikalle, saa äänestää ennakkoon kotonaan.

Kotiäänestykseen on ilmoittauduttava oman kunnan keskusvaalilautakunnalle viimeistään 16. tammikuuta ennen kello 16. Omaishoitaja, joka asuu kotiäänestäjän kanssa samassa taloudessa, voi tietyin edellytyksin äänestää samassa yhteydessä.


Lue myös:

    Uusimmat