Milloin on aika paussille parisuhteessa

”Se on kerrasta poikki, sanon suoraan sen!”, lauloi ponteva Tarja Ylitalo sinisessä kasarisilmämeikissä.Yhä useampi pari jojoilee 2000-luvulla arkeaan, erilaiset tauot ovat yleisiä. Kertooko ilmiö romanttisen rakkauden kuolemasta ja tehoajattelun siirtymisestä parisuhteeseen, vai onko paussissa kyse selkeästä elämänlaadun parantumisesta?

”Väsytti ja väsytti. Asuimme ahtaasti vanhassa talossa jota remontoimme. Aamuisin piti raivata tie maalipurkkien ohi kahvipöytään, jolla oli rakennuspölyä. Tilannetta ei helpottanut se, että mieheni sukulaismies asui myös meillä ja remonttiapuna hääri miehen isä. Hän oli ehkä maailman laiskin remonttimies”, puuskahtaa Minna.

”Päätin vuokrata asunnon toisaalta, sillä keskeneräinen rakennustyömaa vei hermoni. Mieheni halusi ehdottomasti remontoida itse ja asua taloa. Häntä väliaikaisuus ei haitannut, eikä se, että talossa ollut juoksevaa vettä tai vessaa”, kertoo Minna. ”Vuokrasin asunnon vierestä osoittaakseni että olen tosissani. Otimme paussin suhteeseemme. Suostuin palaamaan paikalle vasta, kun remontti oli valmis”, Minna sanoo.

”Jos olisin jäänyt, olisimme eronneet”, hän pohtii.

Minnan tuttavapiirissä paussi jakaa ihmiset kahtia. ”Jo töidenkin takia ihmisillä on erilaisia asumisjärjestelyjä. Osan mielestä kyseessä on sama asia kuin ero. On kuitenkin tärkeää olla rauhassa itsensä kanssa. Minä tulen helposti riippuvaiseksi toisesta ihmisestä. Siksi on hyvä olla jonkin aikaa omillaan”, hän mietiskelee. Miten sitten paussi eroaa suhteen lopettamisesta? ”Suhde hengittää vielä, sillä on kidukset. Sillä on toivoa, mutta samanaikaisesti molemmat tekevät töitä itsensä kanssa. Tapasimme joka toinen päivä ja riidat vähenivät”, Minna sanoo.

Romanttisen rakkauden kuolema

Paussi voi tulla kysymykseen jos puolisoiden arvomaailmat muuttuvat radikaalisti tai yhdessä on eletty huoletonta nuorta aikuisuutta. Vaihtovuosi, työelämään siirtyminen, puolison lapset, stressit tai läheisen perheenjäsenen kuolema saattavat asettaa suhteen uuteen valoon. Tai jos ympäristö asettaa vaatimuksia, joihin pariskunta ei ole vielä valmis. Näin perusteli Ruotsin Carl Philip kuuluisaa eroaan tyttöystävästään, jonka piti ensin olla tauko.

”Hän ei soita minulle joka päivä niin kuin pitäisi!”, ihmettelee 33-vuotias Karen. Amerikkalais-perulaisen Karenin poikaystävä halusi pitää tauon suhteessa, koska hänellä on niin vaikeaa. Hän saneli myös ehdot.

”En oikein sulata sitä. Vaikka hän kävisi läpi vaikeita asioita, ei se oikeuta siihen, että hän laittaisi minut ikään kuin kylmäkaappiin ja varalle”, Karen huokaa. ”Tunnen itseni joksikin itsepalvelutuotteeksi, joka otetaan esiin kun sopii. Mitä varten sitten olemme oikein yhdessä?”, Karen sanoo. ”Mielestäni tauko kertoo siitä, että jotain on vialla. Suhdetta harkitaan. Vaikka hänellä olisikin stressiä eikö suhteemme olisi rauhan satama tai jokin, joka toisi energiaa?”, kysyy Karen.

Kaikki se jota on ollut

”Mietin niitä kaikkia hyviä asioita joita meillä oli ollut ja joita arvostin. Tosin on sopeuduttava nykyisyyteen ja elettävä tätä päivää. Uskoakseni muisto siitä, mitä on ollut pitää ihmiset yhdessä. Samalla roikutaan jossain, jota ei enää ole”, Karen pohtii. ”Olen hyvin tunteellinen ja minusta oli vaikea vain lakata ajattelemasta kultaani ja ottaa sitten ne tunteet käyttöön kun tauko on ohi”, hän huokaa.

Karen on sitä mieltä, että paussi tarkoittaa ennen kaikkea sitä, että romanttisen rakkauden ideaalista on luovuttu. ”Ihan kuin parisuhde olisi rationaalinen yksikkö, joka tähtää tehokkuuteen!” Minna taas on sitä mieltä, että paussi kannattaa, jos olosuhteet ovat sietämättömät. ”On hyvä arvioida silloin tällöin mistä suhteessa on kyse. Eikä ole ihme, jos nykyajan hedonistisessa kulttuurissa minä rakastan eniten minua ja enemmistö laittaa itsensä etusijalle. Samaten ulkopuolisten odotukset voivat olla vahvat, ainakin jos peilaa itseään ympäristöstään.” Karen on todennut, että hänelle paussi ei käy. ”Te, jotka tulette yksilöllisistä kulttuureista, varmaan hyväksytte tauon. Minut pilasivat Harlekiini- kirjat ja telenovelat. Minulle on yksikön sijasta aina vahva monikko”, hän sanoo.

Teksti: Laura Parkkinen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat