Miljoonissa kylpevät buddhalaismunkit raivostuttavat Kiinassa

Buddhalaisten munkkien kaupallisuus ja korruptio puhuttavat Kiinassa. Viimeisin kohu sai alkunsa, kun munkki siunasi - tuntuvaa maksua vastaan - varakkaan liikemiehen uuden Porschen.

Tapaus raivostutti kiinalaiset netinkäyttäjät ja keskustelu käy vilkkaana Kiinan sosiaalisessa mediassa.

Tapaus suututtaa kiinalaisia sen vuoksi, että siinä tiivistyy parikin kiinalaisen yhteiskunnan suurta ongelmaa: korruptio, joka vaivaa yhteiskunnan kaikkia osa-alueita, ja se, että osa munkeista tuntuu arvostavan rahaa enemmän kuin hengellisyyttä.

Toisekseen ihmisiä suututtaa se, että kyseinen liikemies halusi saada urheiluautolleen onnea tuovan siunauksen. Kiinassa on erittäin tavallista, että rikkaat ajelevat täysin holtittomasti ja liikennesäännöistä piittaamatta. Monen mielestä tämänkin Porschen omistajan olisi parempi opetella ajamaan varovasti, niin ettei mitään siunauksia autolle tarvittaisi.

Ennen kaikkea tapaus kuitenkin tuo ihmisten mieliin viime vuosien skandaalit, joissa köyhyyslupauksen tehneiltä munkeilta onkin löytynyt miljoonaomaisuuksia ja askeettinen luostarielämä onkin osoittautunut kulissiksi.

Apotti kävi ilotalossa "töissä"

Suurin osa Kiinan temppeleistä toimii buddhalaisten arvojen mukaan, mutta esimerkiksi kuuluisa kungfu-munkeista tunnettu Shaolin-temppeli on ollut viime vuosina kovasti tapetilla korruptiosyytösten vuoksi.

Shaolinin kungfu-tyyliä on nähty paljon muun muassa elokuvissa ja nykyään Shaolin-luostarin munkit kiertävät ympäri maailmaa esiintymässä. Munkkien kungfu-taitoja kukaan ei epäile, mutta sen sijaan luostarin taloudenpito ja apotin toiminta jakaa mielipiteet.

Shaolin on nykyisin rekisteröity tavaramerkki, ja sen nimellä myydään kaikenlaisia oheistuotteita. Shaolinin apotti Shi Yongxin on myös perin mielenkiintoinen hahmo. Mies ei ole ihan perinteinen munkki, vaan hänellä sanotaan olevan liikealan MBA-tutkinto ja pullea osakesalkku.

Apotti joutui pari vuotta sitten kovaan mediamyllytykseen, kun hänestä julkaistiin kuvia, joissa hän asioi ilotalossa. Luostarin tiedottaja ehätti kertomaan, että apotti tapasi käydä ilotalossa ihan työasioissa, eikä suinkaan asiakkaana.

Apotilla huhuttiin myös olevan suhde paikallisen julkkiksen kanssa, sekä avioton lapsi Saksassa.

Shi yongxin on puhunut kovasti sen puolesta, että buddhalaisten munkkien tulisi elää nykyajassa eikä asua eristyksissä yhteiskunnasta. Arvostelijoiden mielestä hän kuitenkin on enemmän liikemies kuin munkki.

Lahjoituksina rahaa ja autoja

Varakkaat munkit keräävät omaisuutensa monin eri tavoinTemppelit saavat kaiken tulonsa pääsymaksuista ja lahjoituksina. Periaatteessa munkit eivät omista mitään, ja heille maksetaan vain pieni kuukausittainen taskuraha. 

Jotkut tunnetut munkit saavat kuitenkin myös henkilökohtaisia lahjoituksia maallikkoseuraajiltaan. On tavallista, että näillä arvostetuilla munkeilla on useampia miljonääritukijoita, joilta he saavat tuntuvia rahasummia.

Tukijat saattavat myös testamentata omaisuuttaan munkeille. Lisäksi kaikkein suosituimmat munkit ovat haluttuja erilaisiin siunaustilaisuuksiin tai esimerkiksi valitsemaan onnekkaita nimiä syntyville lapsille.

Lasten vanhemmat haluavat varmistaa näin, että nimi on varmasti hyvä, ja siksi lahjoittavat munkille sievoisia rahasummia tai jopa autoja. Kyse ei siis teknisesti ole suoraan rahastamisesta, vaan vapaaehtoisista lahjoituksista. 

Lue myös:

    Uusimmat