Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit voivat tappaa miljoonia ihmisiä – OECD listasi keinot, joilla kuolemia voidaan estää

6:37

Mikrobilääkkeet eli antibiootit ovat monelle tuttuja: niillä hoidetaan tulehdustiloja, jotka johtuvat esimerkiksi bakteereista tai viruksista, joita kutsutaan yleisnimellä mikrobit. Mikrobit ovat kehittäneet puolustuskykyään antibiootteja vastaan ja tällä voi olla teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD:n tuoreen raportin mukaan tuhoisia vaikutuksia ihmiskunnalle.

Yli 2,4 miljoonaa ihmistä Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Australiassa voi kuolla tällaisten antibioottiresistenttejä kehittäneiden bakteerien aiheuttamiin infektioihin 2015–2050.

Nykyään joka viides bakteeri-infektio OECD-maissa ja EU:ssa johtuu mikrobeista, jotka ovat vastustuskykyisiä tietyille antibiooteille.

Lähes kolme neljäsosaa kuolemantapauksista voidaan kuitenkin raportin mukaan estää. Keinoja ovat esimerkiksi parempi sairaalahygienia ja pikatestit, joilla todetaan onko sairaus bakteerin vai viruksen aiheuttama.

Järjestön mukaan sen suositukset maksaisivat itsensä takaisin vuodessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja