Putin erotti talouskehitysministerin – epäillään miljoonalahjuksesta ja kiristämisestä

Venäjän presidentti Vladimir Putin on irtisanonut maan talouskehitysministeri Aleksei Uljukajevin. Kremlin puhemiehen mukaan Putin menetti uskonsa miljoonalahjuksesta ja kiristämisestä epäiltyyn ministeriin.

Aiemmin kerrottiin, että Uljukajev otettiin kiinni miljoonalahjuksesta ja kiristämisestä epäiltynä. Hän on uutistoimisto AFP:n mukaan korkea-arvoisin korruptioepäilyn vuoksi pidätetty virkamies sitten Vladimir Putinin vuoden 2000 valtaannousun.

Venäjän tutkintakomitea sanoo Uljukajevin vaatineen maksua siitä, että näyttää vihreää valoa öljy-yhtiö Rosneftille, jotta tämä voi ostaa enemmistön valtio-omisteisesta öljy-yhtiö Bashneftista. Valtio omistaa enemmistön myös Rosneftista.

Uutistoimisto Interfax uutisoi tiistaina, että Uljukajevin epäillään uhkailemalla kiristäneen lahjuksia Rosneftin edustajilta. Interfaxin mukaan liittovaltion turvallisuuspalvelu FSB oli kuunnellut ministerin puhelinta kesästä lähtien. Uhkailun sanotaan tulleen ilmi keskusteluissa, joita ministeri kävi Rosneftin edustajien kanssa.

Uljukajevin epäillään saaneen kahden miljoonan dollarin (noin 1,86 miljoonaa euroa) lahjuksen.

– Uljukajev pidätettiin verekseltään, välittömästi hänen saadessaan lahjuksia, tutkintakomitean edustaja Svetlana Petrenko kommentoi uutistoimisto Tassille.

Ministeri kiistää asianajajansa mukaan syyllisyytensä. Hän sanoo joutuneensa provokaation kohteeksi Rosneftin toimistossa, uutisoi RBK-uutissivusto.

Uljukajev määrättiin tiistaina kotiarestiin.

Korruptiosyytteessä kolme kuvernööriä

Venäjällä on vajaan kahden vuoden aikana pidätetty korruptiosyytösten perustella muun muassa kolme kuvernööriä. He kaikki odottavat AFP:n mukaan oikeudenkäyntiä pahamaineisessa Lefortovon vankilassa Moskovassa.

Heitäkin korkeammalta putosi muutama vuosi sitten puolustusministeri Anatoli Serdjukov, joka sai potkut ministeriöön liittyneen talousrikostutkinnan vuoksi. 

Uljukajevin pidätys synnytti heti spekulaatioita siitä, olisiko kyse valtataistelusta Venäjän huipulla.

Putinin tiedottaja Dmitri Peskov kuvaili Uljukajeviin kohdistuvaa epäilyä erittäin vakavaksi ja sanoi, että asia on tutkittava perinpohjaisesti.


Lue myös:

    Uusimmat