Miksi Venäjällä ei ole aloitettu tutkintaa Navalnyin myrkyttämisestä? Näin Putin vastasi

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi uskoo Venäjän tiedustelupalvelun myrkyttäneen hänet 1:55
Aleksei Navalnyi antoi ensimmäisen videohaastattelunsa myrkytyksen jälkeen – katso video

Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasi eilen ihmisoikeusneuvoston. Tapaamisessa presidentiltä kysyttiin, miksi Aleksei Navalnyin myrkyttämistä koskevaa rikostutkintaa ei ole aloitettu Venäjällä.

– Jos joku melkein kuoli, se ei tarkoita sitä, että on aloitettava rikosoikeudellinen tutkinta mistä tahansa syystä, kommentoi Putin.

Koko tapaaminen on luettavissa venäjäksi Kremlin sivuilta.

Putin sanoi, että Venäjällä voitaisiin tehdä tutkintaa, mutta Saksa ei ole esittänyt todisteita Navalnyin myrkyttämisestä. Aiemmin Putin on myös muun muassa esittänyt teorian, jonka mukaan Navalnyi on ehkä myrkyttänyt itse itsensä, mikä on herättänyt länsimaissa ihmetystä.

Useat eurooppalaiset laboratoriot ovat myöhemmin vahvistaneet Saksan jo aikaisemmin esittämät tiedot, joiden mukaan Navalnyi myrkytettiin Novitshok-ryhmän myrkyllä, jota on lähinnä vain valtioiden ja terroristiryhmien hallussa. Venäjä kiistää myrkyttämisen ja etenkin osallisuutensa siihen.

Navalnyi myrkytettiin 20. elokuuta, kun hän oli palamassa Tomskista Siperiasta, jossa hän oli kertomassa niin sanotusta älykkäästä äänestämisestä. Siinä ääniä keskitetään valtapuolue Yhtenäisen Venäjän vastustajille.

Navalnyi alkoi voida huonosti lentokoneessa, jolloin kapteeni teki päätöksen laskeutua lähimmälle lentokentälle. Navalnyi oli ensin hoidossa Siperian Omskissa, kunnes pitkän taistelun jälkeen paikalliset lääkärit antoivat luvan siirtää hänet hoitoon Berliiniin.

Lue myös:

    Uusimmat