Miksi piilottelemme lemmikkien tavaroita, Paola Suhonen?

Onko sinun Mustillasi vanha, kulunut tyyny petinä? Piilotatko kissan lelut aina sohvan alle, kun ovikello soi? Suunnittelija Paola Suhonen on kasvattanut reviiriään suunnitellessaan käytännöllisen design-lemmikkimalliston kissoille ja koirille – ja samalla myös erilaisiin koteihin. Miksi lemmikeille suunnitellaan harvoin salonkikelpoisia tarvikkeita, joille eivät naapurin koirat naura?

Monien yllätykseksi design-vaatteistaan tunnettu Ivana Helsingin taiteellinen johtaja Paola Suhonen on suunnitellut nelijalkaisille ystävillemme käytännöllisen Bibi&Bim-lemmikkimalliston, josta näkee koiraihmisen kädenjäljen: yhtenä inspiraation lähteenä onkin toiminut Suhosen oma Affe-koira, jonka kuono seikkailee malliston kuoseissa.

– Mietin, millaisia tavaroita käytän päivittäin Affen kanssa, ja mitä olisi mukava uudistaa, Suhonen kuvaa.

Ensimmäisten joukossa suunnittelijan mieleen hiipivät tekstiilit ja isot, jättikokoiset tyynyt:

– Kun Affe roikasee itsensä ja ojentaa tassunsa, se vie koko sohvan tilan! Suhonen nauraa.

Suhosen mukaan tarkoituksena olikin luoda lemmikki-ihmisiä puhutteleva, moderni mallisto, ja heittää kuoseista kaikille tutut luut ja ylikulutetut tassut käpälämäkeen.

– Lemmikkikulttuuriin sopii mielestäni lämpö, modernius ja hyväntuulisuus, eikä niinkään lapsellinen hössötys, Suhonen kertoo.

Miksi piilottelemme lemmikkien tavaroita?

Suhosen suunnitteleman malliston vahvana ajatuksena on, että tarvikkeet sopivat osaksi kodin sisustusta, jottei niitä tarvitsisi lakaista maton alle piiloon esimerkiksi vieraiden saapuessa kyläilemään.

– Lemmikit ovat aiemmin saaneet käyttöönsä pitkälti kodin jäämistöstä rohjoutuneita tuotteita: vanhan, rikkinäisen tyynyn tai pyyhkeen, likaisen vanhan sohvan tai sohvatyynyt, vaikka yleensä lemmikit ovat perheen lapsukaisia yhtä lailla lapsiperheen jäsenet, Suhonen kuvaa.

– Tassupyyhkeet on jo usein vanhoja rättejä, joita joutuu piilottelemaan eteisen kaappiin. Lähdin siitä käyttöfunktiosta liikkeelle, että nyt ne voi ripustaa oikein näytille, eikä lemmikin tyynyjä ja leluja tarvitse piilotella, kun kotiin saapuu vieraita.

Mutta miksi sitten lemmikkien tuotteet eivät usein ole salonkikelpoisia?

– Se johtunee siitä, että lemmikkikulttuuri on suhteellisen uusi; lemmikit ovat siirtyneet vasta hetki sitten ulkoa sisälle ja ovat osa arkeamme, suunnittelija pohtii.

– Design ei jostain mystisestä syystä ole vielä rantautunut kaikille osa-alueille, vaan esimerkiksi lemmikkien tuotteet ovat usein puhtaasti käytännöllisiä tuotteita; on ajateltu, että eihän niiden tarvitse näyttää miltään, koska ne ovat "vaan" eläimille, Suhonen kuvailee.

Lue myös:


Katri Koskinen, katri.koskinen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat