Tästä syystä loppiaista vietetään – nauti nyt, ensi vuonna se ei ole vapaa

Tänään 6.1. vietetään loppiaista, mutta miksi?

Loppiainen on viimeinen virallinen joulunpyhiin kuuluva kirkollinen pyhäpäivä. Sitä nimitetään myös Jumalan ilmestymisen juhlaksi, ja se on jopa joulua vanhempi kristillinen juhla.

Vuonna 2017 loppiainen ei enää ole vapaapäivä. Loppiainen ja helatorstai muuttuvat ensi vuonna palkattomiksi vapaapäiviksi. Ne saa edelleen pitää vapaana, jos työtunnit tekee sisään muina aikoina.

Loppiaisen merkitys vaihtelee eri kirkkokunnissa. Katolisessa, luterilaisessa, anglikaanisissa sekä muissa länsimaisissa kirkoissa, jotka noudattavat kirkkovuoden kalenteria, loppiaista vietetään itämaan tietäjien Betlehemiin saapumisen muistopäivänä. Sitä nimitetään monissa maissa myös kolmen kuninkaan juhlaksi.

Perinteisesti joulun oletetaan loppuvan loppiaiseen, viittaahan suomen kielessä sana loppiainenkin jouluajan loppumiseen. Suomalaisessa kansanperinteessä joulunajan on kuitenkin yleisesti katsottu jatkuvan Nuutin päivään saakka.

Loppiainen onkin saanut vähän huomiota osakseen, koska läheinen Nuutin päivä on vienyt siltä huomiota. Nuutin päivää vietetään 13. tammikuuta, jolloin jouluaatosta on kulunut 20 päivää.


Lähteet: Kustaa Vilkuna: Vuotuinen ajantieto, Heikki Oja: Aikakirja

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja