Mainos

Miksi käyttäisin rintaliivejä?

Oletko koskaan miettinyt, millaista elämä olisi ilman rintaliivejä? Ovatko liivien suomat hyödyt suurempia kuin haitat - vai kenties toisin päin?

Toisinaan rintaliivien riisuminen on yhtä nautinnollista kuin vyön löysääminen ravintolaillallisen jälkeen. Jos rintaliivit ovat väärän kokoiset, niistä voi jäädä ihoon punaisia merkkejä - varsinkin liian kapeat olkaimet voivat hiertää ikävästi.

Useimmiten rintaliiveihin on kuitenkin niin tottunut, ettei mahdollisia epämukavuuden merkkejä edes huomaa. Mutta onko rintaliiveistä todellista haittaa? 007b.com ja antibra.com valottavat rintaliivien käytön syitä ja seurauksia.

Liveistä syöpää?

Voivatko liivit olla terveysuhka?

Sidney Ross Singerin ja Soma Grismaijerin tutkimuksessa löydettiin yhteys rintaliivien ja rintasyövän väliltä. Tutkimuksessa havaittiin muun muassa 113-kertaisesti kohonnut rintasyöpäriski niillä naisilla, jotka käyttävät liivejä 24 tuntia päivässä verrattuina naisiin, jotka käyttivät liivejä alle 12 tuntia.

Tutkijoiden mukaan rintaliivit aiheuttavat rintaan painetta, joka estää lymfanesteiden kierron aiheuttaen näin myrkkyjen ja muun kuona-aineen jäämisen rintaan. Liian pienet liivit eivät ainakaan auta asiaa, joten muista hankkia oikean kokoiset alusvaatteet! Monet naiset käyttävät tietämättään vääränkokoisia rintaliivejä.

Ilman ne roikkuvat?

Moni nainen käyttää rintaliivejä, koska tuntee tarvitsevansa tukea. Tohtori Susan M. Love paljastaa kirjassaan Dr. Susan Love's Breast Book, Tohtori Susan Loven rintakirja, ettei liivien käytölle ole mitään lääketieteellistä syytä. Rinnat eivät siis ala tavoitella polvia, jos liiveistä luovutaan. Erään tutkimuksen mukaan liivit jopa lisäävät roikkumisen riskiä, sillä rinnoista löytyvät sidekudokset löystyvät, kun niitä ei tarvita - liivithän hoitavat niiden tehtävän.

Myös huonosti istuvat liivit voivat muuttaa rinnan muotoa, jos niitä käytetään vuosikausia. Ei myöskään tule unohtaa normaalia, iän mukanaan tuomaa roikkumista: aikuisen rintojen ei kuulukaan nöpöttää terhakkaasti pystyssä, vaikka media voi toisinaan näin väittää. Painovoima alkaa vaikuttaa - ennemmin tai myöhemmin.

– Yleinen harhaluulo on, että rintaliivit vahvistaisivat rintoja ja estäisivät niitä roikkumasta. Rinnat roikkuvat, koska suuri osa niistä on rasvakudosta. Mitkään liivit eivät muuta sitä, tohtori Love sanoo.

Tuskaa olkaimista

Suuririntaisilla naisilla rintojen kanssa eläminen voi tuntua vaikealta ilman liivien tarjoamaa tukea ja suojaa. Liian ohuet olkaimet saattavat myös aiheuttaa kipuja niskassa ja olkapäissä.

Eräässä tutkimuksessa suuririntaisille naisille annettiin mahdollisuus joko vaihtaa liivit olkaimettomaan malliin tai luopua niistä kokonaan. Yksi tutkittavista valitsi olkaimettoman mallin, muut "luonnontilan". Naisten lihaskipuja ja -aristusta tutkittiin. Tutkituista 79 prosenttia luopui pysyvästi olkaimellisista rintaliiveistä, koska niiden aiheuttamat oireet hävisivät!

Liikunta voi tuntua liivittömänä ikävältä pienirintaisellekin naiselle, joten paras tapa on kokeilla liivittömyyttä ja erilaisia olkainmalleja ja päättää sitten itselleen sopivin tapa. Pieni liikkuminen on rinnoillekin vain hyväksi, sillä se edistää lymfanesteiden kiertoa.

Paineita säädyttömyydestä

Moni nainen tuntee itsensä "säädyttömäksi" ilman rintaliivejä. Tämä on kummallinen kontrasti seksikkäille alusvaatteille. Siinä missä monet haluavat peittää ja hallita rintojaan, toiset korostavat niiden seksuaalisuutta upeilla alusvaatteilla.

Osansa on myös yhteiskunnan paineilla: liivien kansoittamassa maailmassa voi tuntua mahdottomalta olla ainoa liivitön. Länsimaisessa kulttuurissa rintoja pyydetään piilottamaan joko seksin tai likaisuuden nimissä, ja esimerkiksi rintojen käyttö lapsen ruokintaan saatetaan nähdä säädyttömänä aktina, jota ei tulisi harrastaa julkisella paikalla, kuten puistoissa.

– Koska alamme kunnioittaa kehoa, luontoa ja naista kunnolla? Monissa maissa rintoja pidetään tärkeänä elimenä, ei seksuaalisuuden ikonina. Se, pahoin pelkään, on kulttuurimme keksintö. Surullinen sellainen, kirjoittavat Brian Sanderoff ja Craig N. Fryer kirjassaan A New Look At Breast Cancer, Uusi katsaus rintasyöpään.

– Jos naiselta kysyy, ovatko rintaliivit epämukavat, useimmat vastaavat "ei", vaikka todisteita päinvastaisesta on. Tämä saattaa olla seurausta ehdollistumisesta yhteiskunnan sääntöihin, jotka tuntuvat tärkeämmiltä kuin fyysinen mukavuus. Toisin sanoen nyky-yhteiskunnassa on epämukavampaa olla rintaliivitön.

Vaihtoehtoja on

Liivien heivaamista harkitsevalle löytyy alusvaatevaihtoehtoja: kokeile tiukkaa aluspaitaa tai paitaa, jossa on kupit rinnoille. Samanlaisia kuppeja löytyy myös joistakin t-paidoista. Myös miesten hihaton paita tuntuu mukavalta yllä. Tarjolla on myös liivejä, joiden ominaisuudet on suunniteltu erityisesti rinnan hyvinvointia ajatellen niin, että liivit hengittävät, liikkuvat ja istuvat hyvin.

Saatavilla on myös olkaimettomia rintaliivejä sekä pelkkiä kuppeja, jotka asetetaan rintoihin. Jos liiveistä ei halua luopua, rinnoille tulisi antaa liivitöntä "vapaa-aikaa" esimerkiksi iltaisin kotona.

MTV3/Helmi/Maria Aarnio

Lähteet: 007b.com, antibra.com

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.